Professional Communication Questions & Answers – Parameters and Role of Oral Presentation

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Parameters and Role of Oral Presentation”.

1. Which of these is the most important tool of communication?
a) Body language
b) Gestures
c) Language
d) Posture
View Answer

Answer: c
Explanation: Language is the most important tool of communication. The word communication is derived from the Latin word “communicare”, which means to share. Body language, posture and gestures are also important tools of communication; but they are secondary to language.
advertisement

2. Which of these must be avoided in any presentation?
a) Proper grammar
b) Complex words
c) Short sentences
d) Clear voice
View Answer

Answer: b
Explanation: In any presentation, we should use proper grammar. We should use short sentences and simple and proper words. There should be used of clear good voice.

3. Oral presentations are an integral part of an engineer’s career.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Oral presentations are an integral part of an engineer’s career. He has to take part in meetings, conferences and seminars.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not important in an oral presentation?
a) Words
b) Body language
c) Gestures
d) The number of people as audience
View Answer

Answer: d
Explanation: Words are crucial, but they are not the only thing which is important. Body language, which includes a person’s demeanour, posture and gestures, is important as well.

5. Which of these is the best way to establish a proper rapport with audience?
a) Pointing a finger
b) Making eye contact
c) Waving your hands
d) Standing erect
View Answer

Answer: b
Explanation: The best way to establish a proper rapport with the audience is by establishing eye contact. It is vital to look at the audience straight in the eye with confidence.
advertisement

6. In an oral presentation, the speaker should not _____
a) panic
b) pause
c) make eye contact
d) inspire
View Answer

Answer: a
Explanation: There are times when you may forget your lines. There is no need to panic. Panic can result in further errors. The idea is to gracefully pick up the loose ends from the script held in front of you.

7. Which of these is a sign of under confidence?
a) Speaking and naturally shifting your eyes around
b) Transfixed on one face
c) Pointing your finger
d) Using your hands
View Answer

Answer: b
Explanation: While speaking, gently and naturally shifting your eyes all around so that it appears as if you are interested in all those who are present. Please don’t be transfixed on one face. It is a sign of under- confidence.
advertisement

8. Which of these is the best pace to utter a speech?
a) 50 words per minute
b) 150 words per minute
c) 200 words per minute
d) 250 words per minute
View Answer

Answer: b
Explanation: The best pace to utter a speech is to convey about 150 words per minute. Please don’t make illogical sounds like er or ah.

9. A speaker must know the kind of audience he is likely to have.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A speaker must know the kind of audience he is likely to have. Even a brief idea about the audience’s average age, interests and knowledge would help the speaker to make suitable changes in his speech to cater to the audience, even for last-minute oral presentations.
advertisement

10. Which of these can be used to break the monotony in a speech?
a) Humour
b) Constant tone
c) Low voice
d) Sad story
View Answer

Answer: a
Explanation: There may be need to add humour to the speech in order to break the monotony, but the humour must never be irrelevant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter