Professional Communication Questions & Answers – Letters of Enquiry

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Letters of Enquiry”.

1. Which of these are the most common type of business letters?
a) Letters of application
b) Letters of enquiry
c) Letters of order
d) Letters of adjustment
View Answer

Answer: b
Explanation: Letters of enquiry are the most common type of business letters. These should be written with due care. They must create the right impression.
advertisement

2. Which of these is not a type of letters of enquiry?
a) General enquiries
b) Personal enquiries
c) Sales related enquiries
d) Status enquiries
View Answer

Answer: b
Explanation: Letters of enquiry can be of three types. They are : General enquiries, sales related enquiries and status enquiries.

3. Which of these is not a letter of enquiry?
a) General enquiry
b) Status enquiry
c) Friendly enquiry
d) Sales related enquiry
View Answer

Answer: c
Explanation: Letters of enquiry are of three types: General enquiries, status enquiries and sales related enquiries. Friendly enquiry doesn’t exist.
advertisement
advertisement

4. General enquiry letters do not result in any business return.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. General enquiry letters do not result in any business return. They are used to accumulate information for business or private research.

5. Sales related enquiries seek information regarding the business practice of enterprises.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Status enquiries seek information regarding the business practice of enterprises. Sales related enquiries seek information regarding purchase of a product.
advertisement

6. Which of these seek information regarding purchase of a product?
a) General enquiry
b) Status enquiry
c) Sales related enquiry
d) Private enquiry
View Answer

Answer: c
Explanation: Sales related enquiries seek information regarding purchase of a product or service. Status enquiries seek information regarding the business practices of enterprises.

7. What is the best way to seek information regarding finance?
a) Schools
b) Banks
c) Shops
d) Post office
View Answer

Answer: b
Explanation: Status enquiries seek information regarding the financial viability and business practices of enterprises. The best way to seek information on matters regarding finance is through banks or financial institutions.
advertisement

8. Which of these details is not required in a letter of enquiry?
a) Mode of packing
b) Mode of payment
c) Mode of transport
d) Age of owner
View Answer

Answer: d
Explanation: Only relevant details must be stated in a letter of enquiry, such as: the purpose for which the item is required, the mode of payment, the mode of transport, the mode of packing, the expected delivery schedule, etc. The owner’s age isn’t relevant as it won’t influence the business in any way.

9. Where should the name and address of the firm writing the letter be mentioned in a letter of enquiry?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner
View Answer

Answer: b
Explanation: The name and address of the firm writing the letter of enquiry should be mentioned on the top right corner along with the date below it.
advertisement

10. Where should the courteous leave- taking be mentioned on a letter of enquiry?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner
View Answer

Answer: d
Explanation: The courteous leave-taking is mentioned in the bottom right corner along with the signature and designation below it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter