Professional Communication Questions & Answers – Adjustment Letters

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Adjustment Letters”.

1. An adjustment letter usually follows a letter of ____
a) enquiry
b) application
c) complaint
d) invitation
View Answer

Answer: c
Explanation: An adjustment letter usually follows a letter of complaint. There is need to rationally assess a letter of complaint to establish whether or not the complaint is justified.
advertisement

2. If the letter of complaint is in order, it must be assessed whether the money can be refunded or not.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Once it is established that the letter of complaint is in order, it must be assessed whether the money can be refunded or not.

3. If the letter of complaint is in order, it must be assessed whether substitute items can be supplied or not.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Once it is established that the letter of complaint is in order, it must be assessed whether substitute items can be supplied or not.
advertisement
advertisement

4. Where is the name of the company writing the letter of adjustment mentioned?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right
View Answer

Answer: b
Explanation: The name and address of the company writing the letter of adjustment is mentioned on the top right corner along with the date.

5. Where is the date mentioned in the letter of adjustment?
a) With the name of the company which placed the complaint
b) With name of the company writing the letter
c) After the main body of the letter
d) After the leave-taking
View Answer

Answer: b
Explanation: The date is mentioned below the name and address of the company writing the letter of adjustment on the top right corner.
advertisement

6. Where is the name and address of the company that complained mentioned?
a) Top right
b) Bottom right
c) Top left
d) Bottom left
View Answer

Answer: c
Explanation: The name and address of the company which has placed the company is mentioned in the top left below the address of the company writing the letter of adjustment.

7. Where is the leave-taking mentioned in the letter?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right
View Answer

Answer: d
Explanation: The courteous leave-taking is mentioned in the bottom right corner along with signature and designation below the main body of the letter.
advertisement

8. If the letter of complaint is in order, which of these need not be assessed?
a) If money can be refunded
b) If substitute items can be supplied
c) If the damage of the goods was the fault of the owner
d) If the loss can be claimed from the insurance company
View Answer

Answer: c
Explanation: Once it is established that the letter of complaint is in order it must then be assessed whether the damage or loss of goods was the fault of transporters.

9. The fault in a letter of adjustment should be accepted with ____
a) grace
b) disgrace
c) disapproval
d) clumsiness
View Answer

Answer: a
Explanation: Certain principles are to be observed in letters of adjustment. The fault in a letter of adjustment should be accepted with utmost grace.
advertisement

10. A letter of adjustment must explain ____
a) excuses
b) lies
c) facts
d) fakeness
View Answer

Answer: c
Explanation: Certain principles are to be observed in letters of adjustment. It must explain facts, especially if the claim is unjustified.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter