Professional Communication Questions & Answers – Types of Phonetics

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Phonetics”.

1. Which of these terms refer to the study of speech process?
a) Phonology
b) Phonetic substances
c) Phonetics
d) Semantics
View Answer

Answer: c
Explanation: Phonetics is the study of speech processes. It includes the anatomy, neurology and pathology of speech. It also includes the articulation, classification and perception of speech sounds. It shouldn’t be confused with Phonology, which is the study of speech sounds of a given language and their function within the sound system of that language; or Semantics, which is a field of Linguistics that is primarily concerned with meaning in various languages.
advertisement

2. Which of these is not a type of phonetics?
a) Articulatory
b) Personal
c) Acoustic
d) Auditory
View Answer

Answer: b
Explanation: Phonetics can be divided into three main branches. These are Articulatory phonetics, Accoustic phonetics and Auditory phonetics.

3. Articulatory phonetics is the study of physical properties of speech sounds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Articulatory phonetics is the study of the movement of the speech organs while words are being uttered. Acoustic phonetics is the study of physical properties of speech sounds which include frequency and amplitude.
advertisement
advertisement

4. Which of these terms refer to the study of hearing and perception of speech sounds?
a) Articulatory phonetics
b) Acoustic phonetics
c) Auditory phonetics
d) Laboratory phonetics
View Answer

Answer: c
Explanation: Auditory phonetics is the study of hearing and perception of speech sounds. Articulatory phonetics deals with the movement of speech organs whereas Acoustic phonetics deals with the physical properties of speech sounds.

5. Laboratory phonetics is a branch which uses instruments to study sounds.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Laboratory phonetics is experimental phonetics which uses instruments ( both mechanical and electronics) to study sounds.
advertisement

6. What is the term used for ingressive air-sounds produced?
a) Claps
b) Snap
c) Clicks
d) Beats
View Answer

Answer: c
Explanation: Normally, speech sounds are produced on egressive pulmonic air-stream during exhilaration. In few cases, ingressive air sounds are also made. Such speech sounds are called clicks.

7. Which of these refer to the sound features of a language?
a) Morphemics
b) Phonetic substances
c) Phonetics
d) Syntax
View Answer

Answer: b
Explanation: Phonetic substances refer to the sound features of a language, as studied by articulatory, acoustic and auditory phonetics. It is different from Phonetics, which studies the kinds of sounds made by human speech using the speech organs; and also different from Morphemics, which is the synchronic study of words.
advertisement

8. What does the phonetic symbol d represent?
a) Voiced bilabial plosive
b) Voiceless palatal plosive
c) Voiced alveolor plosive
d) Voiced dental fricative
View Answer

Answer: c
Explanation: The symbol d refers to Voiced alveolor plosive. The symbol b refers to Voiced bilabial plosive and c refers to Voiceless palatal plosive.

9. What is the full form of IPA?
a) Indian Phonetic Alphabet
b) International Phonetic Alphabet
c) International Phonetic Agreement
d) Indian Phonetic Agreement
View Answer

Answer: b
Explanation: IPA is International Phonetic Alphabet which provides a uniform international medium for studying and transcribing sounds of all languages of the world. In case of English, it assists in creating international intelligibility in pronunciation.
advertisement

10. What does the sign /  / represent?
a) Phonetic transcription
b) Centralization
c) Voiced bilabial nasal
d) Rising- falling pitch
View Answer

Answer: a
Explanation: Phonetic transcription is represented by / /. Centralization is represented by “. Voiced bilabial nasal is represented by m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter