Professional Communication Questions & Answers – Contents of Proposals

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Contents of Proposals”.

1. Which of these is not a part of a proposal?
a) First page
b) Outline
c) Complaint
d) Contents
View Answer

Answer: c
Explanation: The contents of proposals vary according to their length. There are twelve parts in a proposal like title and first page, outline, proforma, contents, introduction, etc. The objective of a proposal is for there to be an agreement between the customer and the vendor. Cordiality between the two parties is of utmost importance. So, a complaint shouldn’t be in a proposal at all.
advertisement

2. Which of these does the title and first page not include?
a) Brief information of the proposal
b) Name of the institution
c) Nationality of the person submitting the proposal
d) Name of the person submitting the proposal
View Answer

Answer: c
Explanation: The title and first page includes the title of the proposal, a brief information of the proposal, name of the institution, name of the person to whom the proposal is submitted and the name of the person submitting the proposal.

3. Main features of the proposal are outlined in an abstract form.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Outline is a brief sketch of the proposal. Main features of the proposal are outlined in an abstract form.
advertisement
advertisement

4. Which of these is the most important part of the proposal?
a) Title and first page
b) Abstract
c) Contents
d) Experience
View Answer

Answer: b
Explanation: The abstract is an executive summary seeking to gain a quick overview. It speaks for the entire proposal and is the most important part of the proposal.

5. Where is the proforma placed in a proposal?
a) After title
b) After contents
c) After introduction
d) After outline
View Answer

Answer: d
Explanation: The proforma should be prepared carefully and inserted after the abstract. It is useful for both the parties.
advertisement

6. Which of these is a must for long proposals?
a) Proforma
b) Contents
c) Outline
d) Personnel
View Answer

Answer: b
Explanation: The content page outlines the contents of the proposal. It shows a list of matters, tables, figures and charts. It is a must for long proposals.

7. Which of these mentions the objectives of the proposal?
a) Introduction
b) Contents
c) Purpose of the proposal
d) Scope of the proposal
View Answer

Answer: c
Explanation: The purpose of the proposal mention clearly the objectives of the proposal. It should be made clear to the authorities that you understand the problem.
advertisement

8. Which of these parts contains the background information?
a) Personnels
b) Introduction
c) Scope of the proposal
d) Experience
View Answer

Answer: d
Explanation: The proposal should contain background information about the person or institution submitting the proposal. Experience counts.

9. Which of these is attached at the end of a proposal?
a) Infrastructure
b) Budget estimate
c) Appendices
d) Experience
View Answer

Answer: c
Explanation: Additional bulk may be attached at the end. These are also known as appendices. Appendices are usually in the form of charts or graphs.
advertisement

10. Which part of a proposal talks about the facilities required?
a) Budget estimate
b) Infrastructure
c) Subsidiary matter
d) Scope of the personnel
View Answer

Answer: b
Explanation: The equipments and facilities are needed for completion of projects. The institution should be equipped with necessary infrastructure.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter