Professional Communication Questions & Answers – The Gerund and its Uses

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Gerund and its Uses”.

1. A gerund is a form of verb which ends in -ing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. gerund is a form of verb which ends in -ing, and has the force of a noun or a verb. For example, “Eating is his pet hobby.”
advertisement

2. The gerund is also called as :
a) Verb
b) Noun
c) Verb – noun
d) Adverb
View Answer

Answer: c
Explanation: In “Eating is his pet hobby.”, the word “eating” is used as the subject of a verb. Hence it does a work of a noun, and is called a verb-noun. So, the gerund is also called a verb-noun.

3. In which of these, the gerund is the subject of the verb?
a) Sleeping is his favourite pastime.
b) I love sleeping.
c) I like eating apples.
d) He loves accumulating wealth.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: Sleeping is his favourite pastime. A gerund, like a noun, can be the subject of the verb, but like a verb, it also takes an object.
advertisement
advertisement

4. In which of these sentences, the gerund is the object of the verb?
a) I love eating apples.
b) Cleaning is his favourite pastime.
c) Eating is his hobby.
d) Ram was tired of walking.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: I love eating apples. A gerund, like a noun, can be the object of the verb, but like a verb, it also takes an object.

5. A gerund can be governed by a preposition.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A gerund, like a noun, can be governed by a preposition, but like a verb, it also takes an object. For example, “He loves accumulating wealth.”
advertisement

6. The gerund is the same as:
a) Adverb
b) Pronoun
c) Adjective
d) Infinitive
View Answer

Answer: d
Explanation: The gerund and the infinitive are alike. They are both used as nouns, and yet retain the power that a verb has of governing the noun or pronoun in the objective case.

7. Which of these is used to form a compound gerund form?
a) Past participle
b) Present participle
c) Perfect participle
d) Participial adjective
View Answer

Answer: a
Explanation: Compound gerund forms are formed by placing a past participle after the gerunds of “have” and “be”. For example, We are tired after having walked so much.
advertisement

8. The present participle is also called as:
a) Adverb- noun
b) Verbal noun
c) Verbal adjective
d) Verbal pronoun
View Answer

Answer: c
Explanation: The gerund has the force of a noun and a verb, it is a verbal noun. The present participle has the force of an adjective and a verb, it is called a verbal adjective.

9. A gerund can not be used as:
a) Subject of a noun
b) Object of the transitive verb
c) Object of a preposition
d) Absolutely
View Answer

Answer: a
Explanation: A gerund may be used as: Subject of a verb, as, “Wiving and hanging go by destiny.” It is also used as object of the transitive verb, object of a preposition and also absolutely.
advertisement

10. Choose the correct statement:
a) We must prevent him playing.
b) We must prevent his playing.
c) We must prevent him for playing.
d) We must prevent his from playing.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: We must prevent his playing. We must use the gerund qualified by the possessive adjective and not the object of the verb.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter