Professional Communication Questions & Answers – Types of Interview

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Interview”.

1. Interviews are conversations with _______
a) fun
b) purpose
c) friendliness
d) informality
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Interviews are conversations with purpose. For the employer the purpose is to determine the most suitable person for the job.

advertisement

2. A job interview is a formal meeting between a job seeker and an employer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Interview is a formal face-to-face meeting. A job interview is a formal meeting between a job seeker and an employer.

3. All job interviews have the same objective.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. All job interviews have the same objective, but employers reach that objective in a variety of ways.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of these is not a type of interview?
a) Screening interview
b) Stress interview
c) Music interview
d) Lunch interview
View Answer

Answer: c
Explanation: Interviews can be of nine types: They are Screening interview, stress interview, behavioural interview, the audition, group interview, telephone, lunch interview, video interview and sequential interview.

5. Which kind of interview includes a process in which the employability of the job applicant is evaluated?
a) Stress interview
b) Screening interview
c) Group interview
d) Behavioural interview
View Answer

Answer: b
Explanation: In the screening interview, companies use screening tools to ensure that candidates meet minimum qualification requirements.
advertisement

6. How many styles are used in a screening interview?
a) Two
b) Five
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two styles used in a screening interview. They are: the directive style and the meandering style.

7. In which of these interviews, insults are common?
a) Screening interview
b) Stress interview
c) Behavioural interview
d) Group interview
View Answer

Answer: b
Explanation: In stress interview, insults and miscommunication is common. All this is designed to see whether you have the mettle to withstand the company culture or other potential stress.
advertisement

8. Which of these interviews is adapted for computer programmers?
a) The stress interview
b) The group interview
c) The screening interview
d) The audition
View Answer

Answer: d
Explanation: For some positions such as computer programmers or trainers, companies want to see you in action before they make their decision. Here, the audition type is adapted.

9. In which of these, more than one candidate is interviewed?
a) The behavioural interview
b) The stress interview
c) The group interview
d) The audition
View Answer

Answer: c
Explanation: In group interview, more than one candidate is interviewed. Interviewing simultaneously with other candidates can be disconcerting, but it provides the company with a sense of your leadership potential and style.
advertisement

10. Which of these interviews is taken for a candidate far away?
a) Lunch interview
b) Telephone
c) Stress interview
d) Group interview
View Answer

Answer: b
Explanation: Many organizations will conduct jnterviews by telephone to narrow a field of candidates. Telephone interviews may also be used as a preliminary interview for candidates who live far away.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.