Manufacturing Engineering Questions & Answers – Non-Ferrous Metal

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Non-Ferrous Metal”.

1. Alloy of copper and zinc is known as __________
a) Brass
b) Bronze
c) Duralumin
d) Nichrome
View Answer

Answer: a
Explanation: Brass is a substitutional alloy of copper and zinc. It has many useful properties, such as low melting point, workability, electrical conductivity and thermal conductivity, corrosion resistance, etc.
advertisement

2. Alloy of Ni and Fe is termed as ___________
a) Brass
b) Bronze
c) Duralumin
d) Invar
View Answer

Answer: d
Explanation: Invar is an alloy of nickel and iron generically known as FeNi36. It has low thermal expansion coefficient.

3. Major constituent of the gun metal is ____________
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Zinc
View Answer

Answer: a
Explanation: Gun metal (also known as red brass) contains 83% Cu and 2% Zn and 10% Sn.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Major constituent of Muntz metal is _____________
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Zinc
View Answer

Answer: a
Explanation: Mutz metal contains 60% Cu and 40% Zn. It is commonly used in architectural applications.

5. Major constituent of the Nichrome is _____________
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Zinc
View Answer

Answer: b
Explanation: Nichrome contains 80% Ni and 20% Cr. Nichrome mostly used as a resistant wire and in dental fillings.
Take Manufacturing Processes I Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Major constituent of Constantan alloy is ____________
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Zinc
View Answer

Answer: a
Explanation: Constantan (also known as Eureka/Ferry) contains 60% Cu and 40% Ni. It finds its mainly in thermocouples and has strong negative seebeck coefficient above 0oC.

7. Major constituent of Elektron alloy is ____________
a) Copper
b) Nickel
c) Magnesium
d) Zinc
View Answer

Answer: c
Explanation: Elektron contains 3-12% aluminum and 2% zinc, 0.03% manganese and rest is magnesium. It is very light alloy and used where weight is the major consideration in design.
advertisement

8. Which of the following alloy is widely used in thermo couples?
a) Brass
b) Bronze
c) Duralumin
d) Nichrome
View Answer

Answer: d
Explanation: Nichrome contains 80% Ni and 20% Cr. It is used mostly in thermocouples and in strain gauges.

9. Major constituent of Duralumin alloy is ____________
a) Copper
b) Nickel
c) Iron
d) Aluminum
View Answer

Answer: d
Explanation: Duralumin is the age hardenable alloy of aluminium alloyed mainly with copper and with manganese and magnesium. Being a lightweight alloy, duralumin finds its use widely in aerospace industry.
advertisement

10. What is the approximate percentage of Lead in soft solder?
a) 60
b) 50
c) 90
d) 99.02
View Answer

Answer: b
Explanation: Soft solder is the eutectic alloy of 50% Pb and 50% Sn, having a melting point of 450oC.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.