Manufacturing Engineering Questions & Answers – Grinding-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Grinding-1”.

1. Grinding wheel is specified as “A 46 K 5 B 17”. Grain size of a wheel will be
a) Coarse
b) Medium
c) Fine
d) Very Fine
View Answer

Answer: b
Explanation: ’46’ represents grain size, which is medium grain size. Second value in the specification represents grain size.
advertisement

2. Grinding wheel is specified as “C 8 K 5 B 17”. Grain size of a wheel will be
a) Coarse
b) Medium
c) Fine
d) Very Fine
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘8’ represents grain size, which is coarse. Second value in the specification represents grain size.

3. Grinding wheel is specified as “A 600 K 5 B 17”. Grain size of a wheel will be
a) Coarse
b) Medium
c) Fine
d) Very Fine
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘600’ represents grain size, which comes under very fine grain size. Second value in the specification represents grain size.
advertisement
advertisement

4. Which of the following grinding wheel will have fine grain size?
a) A 46 K 5 B 17
b) C 600 K 5 B 17
c) C 8 K 5 B 17
d) A 80 K 5 B 17
View Answer

Answer: d
Explanation: Second place of ISO designation of the grinding wheel represents grain size and “80” comes under fine rain size.

5. Which of the following grinding wheel will have fine grain size?
a) A 46 K 5 B 17
b) C 600 K 5 B 17
c) C 8 K 5 B 17
d) A 80 K 5 B 17
View Answer

Answer: c
Explanation: Second place of ISO designation of the grinding wheel represents grain size and “600” comes under very fine rain size.
advertisement

6. Which of the following specified grinding wheel will have Aluminum oxide abrasive?
a) Z 46 K 5 B 17
b) C 600 K 5 B 17
c) C 8 K 5 B 17
d) A 80 K 5 B 17
View Answer

Answer: d
Explanation: First place of ISO designation of the grinding wheel represents grain type and “A” represents aluminum oxide.

7. Which of the following specified grinding wheel will have Zirconia abrasive?
a) Z 46 K 5 B 17
b) C 600 K 5 B 17
c) C 8 K 5 B 17
d) A 80 K 5 B 17
View Answer

Answer: a
Explanation: First place of ISO designation of the grinding wheel represents grain type and “Z” represents Zirconia.
advertisement

8. Which of the following specified grinding wheel will have Silicon carbide abrasive?
a) Z 46 K 5 B 17
b) C 600 K 5 B 17
c) A 8 K 5 B 17
d) A 80 K 5 B 17
View Answer

Answer: b
Explanation: First place of ISO designation of the grinding wheel represents grain type and “C” represents silicon carbide.

9. Operation done to make periphery of grinding wheel concentric with its axis to recover its lost shape is known as
a) Loading
b) Glazing
c) Dressing
d) Trueing
View Answer

Answer: d
Explanation: Trueing is done to make periphery of grinding wheel concentric with its axis and to recover its lost shape.
advertisement

10. Removing dull grains in order to make grinding wheel sharp is known as
a) Loading
b) Glazing
c) Dressing
d) Trueing
View Answer

Answer: c
Explanation: Dressing is done to make grinding wheel shaft by removing dull grains at the top.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter