Manufacturing Engineering Questions & Answers – Tool Wear and Failure

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tool Wear and Failure”.

1. Thermal cracking of tools occurs at
a) Low temperature
b) High temperature
c) Low cutting speed
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: At high temperature tool may lose its hardness property which results in failure of tool and this phenomenon is known as thermal cracking.
advertisement

2. Mechanical chipping may occur in which of the following tool?
a) Diamond tool
b) Mild Steel tool
c) HSS tool
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Mechanical chipping occurs in brittle tools. Here diamond is a brittle material.

3. With the passage of time, there is loss in weight of tool, this phenomenon is known as:
a) Thermal cracking
b) Mechanical chipping
c) Softening
d) Gradual Wear
View Answer

Answer: d
Explanation: Loss of weight of tool with respect to time is known as gradual wear.

advertisement
advertisement

4. Crater wear occurs at
a) Tool flank
b) Tool shank
c) Tool face
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Tool face is weaker for crater wear than shank or flank.

5. Which of the following is correct about crater wear?
a) Occurs more in soft tool
b) Occurs more hard tool
c) Occurs more in brittle tool
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Crater wear occurs in soft tools because their face gets eroded easily during flow of chips over the face.
advertisement

6. Flank wear occurs at
a) Tool flank below cutting edge
b) Tool shank
c) Tool face
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Tool flank are generally subjected to flank wear due to rubbing action of tool. Cutting edge may be side cutting edge or end cutting edge.

7. What is the maximum allowed value of VB in mm for HSS tool used with cast iron work piece for rough machining?
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: VB denotes the width of wear land. Maximum 2mm width of wear land is allowed in flank wear.
advertisement

8. What is the maximum allowed value of VB in mm for HSS tool used with cast steel work piece for rough machining?
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: VB denotes the width of wear land. Maximum 1mm width of wear land is allowed in flank wear.

9. What is the maximum allowed value of VB in mm for carbide tool used with cast iron work piece for a cutting condition of feed>0.3mm/rev?
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: VB denotes the width of wear land. Maximum 1mm width of wear land is allowed in flank wear.
advertisement

10. What is the maximum allowed value of VB in mm for carbide tool used with steel work piece for a cutting condition of feed>0.3mm/rev?
a) 0.5
b) 1
c) 1.7
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: VB denotes the width of wear land. Maximum 1.7mm width of wear land is allowed in flank wear.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter