Manufacturing Engineering Questions & Answers – Computer Aided Manufacturing

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Computer Aided Manufacturing”.

1. CAD/CAM is the relationship between
a) science and engineering
b) manufacturing and marketing
c) design and manufacturing
d) design and marketing
View Answer

Answer: c
Explanation: None
advertisement

2. The process in which the detailed specifications materials, dimensions, tolerances and surface rough is made is known as
a) decision process
b) analysis process
c) implementation process
d) refinement process
View Answer

Answer: c
Explanation: Decision process is the cognitive process resulting in the selection of a belief or a course of action among several alternative possibilities while implementation process is the detailed specifications materials, dimensions, tolerances and surface rough is made.

3. Which two disciplines are tied by a common database?
a) documentation and geometric modeling
b) CAD and CAM
c) drafting and documentation
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Because of their joint benefits, computer- aided design and computer-aided manufacturing are often combined into CAD/ CAM systems. This combination allows the transfer of information from the design stage to the stage of planning for manufacture, without the need to reenter the data on part geometry manually.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The term that is used for geometric modelling like solid modelling, wire frame modelling and drafting is known as
a) software package
b) operating system
c) application software
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Software package is used for geometric modelling like solid modelling, wire frame modelling and drafting while operating system is is software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs.

5. The system environment in a mainframe computer consists of
a) central processing
b) storage devices
c) printers and plotters
d) both central processing and storage devices
View Answer

Answer: d
Explanation: None
advertisement

6. The nerve center or brain of any computer system is known as
a) CPU
b) Storage device
c) ALU
d) Monitor
View Answer

Answer: a
Explanation: None

7. Locating devices are classified as
a) text input device
b) graphic device
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: GDI is responsible for tasks such as drawing lines and curves, rendering fonts and handling palettes.
advertisement

8. A potentiometric device that contains sets of variable registers which feed signals that indicate the device position to the computer is known as
a) track ball
b) mouse
c) joystick
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None

9. Which of the following devices do not produce a hard copy?
a) impact printers
b) plotters
c) CRT terminals
d) non-impact printers
View Answer

Answer: c
Explanation: CRT terminals always plot graphics or images.
advertisement

10. The software that is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions is known as
a) operating software
b) graphics software
c) application software
d) programming software
View Answer

Answer: a
Explanation: Operating software is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions.
Graphics software is used to provide users with various functions to perform geometric modelling and construction.
Application software performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions.
Programming software enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs.

11. The software that is used to provide the users with various functions to perform geometric modelling and construction is known as
a) operating software
b) graphics software
c) application software
d) programming software
View Answer

Answer: b
Explanation: Operating software is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions.
Graphics software is used to provide users with various functions to perform geometric modelling and construction.
Application software performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions.
Programming software enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs.

12. The software that performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions is known as
a) operating software
b) graphics software
c) application software
d) programming software
View Answer

Answer: c
Explanation: Operating software is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions.
Graphics software is used to provide users with various functions to perform geometric modelling and construction.
Application software performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions.
Programming software enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs.

13. The software that enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs is known as
a) operating software
b) graphics software
c) application software
d) programming software
View Answer

Answer: d
Explanation: Operating software is used to control the computer’s work flow, organize its data and perform house keeping functions.
Graphics software is used to provide users with various functions to perform geometric modelling and construction.
Application software performs the data entry, design, analysis, drafting and manufacturing functions.
Programming software enables the to implement custom application or modify the system for specialized needs.

14. Following is not an operating system software
a) Windows
b) UNIX
c) VAX/VMS
d) IDEAS
View Answer

Answer: d
Explanation: Except IDEAS all are the operating systems.

15. The basic geometric building blocks provided in a CAD/CAM package are
a) points
b) lines
c) circles
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.