Manufacturing Engineering Questions & Answers – Cutting Forces Power

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cutting Forces and Power”.

1. A single-point cutting tool with 120C rake angle is used to machine a steel work-piece. The depth of cut, i.e., uncut thickness is 0.81 mm. The chip thickness under orthogonal machining condition is 1.8 mm. The shear angle is approximately
a) 220C
b) 260C
c) 560C
d) 760C
View Answer

Answer: b
Explanation: Given : α= 12c, t= 0.81mm, tc= 1.8 mm
Shear angle, tanφ = [rcosα/1 – rsinα] ……….(i)

Chip thickness ratio, r = t/tc
= 0.81/1.8
= 0.45

From equation (i), tanφ = [0.45cos120/1 – 0.45sin120]

advertisement
advertisement

φ = tan-1(0.486) = 25.910 – 260.

2. In a single point turning tool, the side rake angle and orthogonal rake angle are equal. ϕ is the principal cutting edge angle and its range is 00<ϕ<900. The chip flows in the orthogonal plane. The value of ϕ is closest to
a) 00
b) 450
c) 600
d) 900
View Answer

Answer: d
Explanation: Interconversion between ASA (American Standards Association) system and ORS (Orthogonal Rake System)
tanαs = sinφtanα − cosφtani
where αs = Side rake angle
α = orthogonal rake angle
φ = principle cutting edge angle = 00<ϕ<900
i = inclination angle (i = 0 for ORS)
αs = α (Given)
tanαs =sinφtanα − cosφtan(00)
tanαs = sinφtanα
tanαs/tanα = sinφ

Participate in Manufacturing Processes I Certification Contest of the Month Now!

φ =sin-1(1)=900.

3. In an orthogonal machining operation :
Uncut thickness = 0.5 mm
Cutting speed = 20 m/min
Rake angel = 150
Width of cut = 5 mm Chip thickness = 0.7 mm
Thrust force = 200 N Cutting force = 1200 N
The values of shear angle and shear strain, respectively, are
a) 30.30 and 1.98
b) 30.30 and 4.23
c) 40.20 and 2.97
d) 40.20 and 1.65
View Answer

Answer: d
Explanation: Given : t= 0.5mm, V = 20 m/min, α= 150, w= 5mm, tc = 0.7 mm,
Ft = 200 N, Fc = 1200 N
We know, from the merchant’s theory
Chip thickness ratio, r = t/tc = 0.5/0.7 = 0.714

advertisement

For shear angle, tanφ = [rcosα/1 – rsinα]

Substitute the values, we get
tanφ = [0.714cos150/1 – 0.714sin150] = 0.689/0.815 = 0.845

advertisement

φ = tan-1(0.845) = 40.20
Shear strain, s = cotφ + tan(φ − α)
s = cot(40.20) + tan(40.20 − 150)
= cot 40.20 + tan 25.2 = 1.183 + 0.470 = 1.65.

4. Which of the following parameters govern the value of the shear angle in continuous chip formation?
a) true feed
b) chip thickness
c) rake angle of the cutting tool
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: To find a shear angle in continuous chip feed, rake angle, chip thickness, cutting ratio are required.

5. In determining the various forces on the chip, Merchant assumed that the
a) cutting edge of the tool is sharp and it does not make any flank contact with the workpiece
b) only continuous chip without built up edge is produced
c) cutting velocity remains constant
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None

6. Cutting forces can be measured using a
a) transducer
b) dynamometer
c) load cell
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Cutting forces can be measured using a force transducer (typically with quartz piezoelectric sensors), a dynamometer, or a load cell (with resistance-wire strain gages placed on octagonal rings) mounted on the cutting-tool holder.

7. Transducers have a much __________ natural frequency and stiffness than dynamometers.
a) higher
b) lower
c) equal
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Transducers have a much higher natural frequency and stiffness than dynamometers, which are prone to excessive deflection and vibration.

8. In metal machining, the zone where the heat is generated due to friction between the moving chip and the tool face is called
a) friction zone
b) work tool contact zone
c) shear zone
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal, is called shear zone while the zone where the heat is generated due to friction between the moving chip and the tool face, is called friction zone.

9. In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal is called:
a) friction zone
b) work tool contact zone
c) shear zone
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: In metal machining, the zone where the maximum heat is generated due to the plastic deformation of metal, is called shear zone while the zone where the heat is generated due to friction between the moving chip and the tool face, is called friction zone.

10. The ratio of the cutting force to the cross-sectional area being cut is called:
a) specific cutting force
b) thrust force
c) frictional force
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of the cutting force to the cross-sectional area being cut (i.e., the product of the width of cut and depth of cut) is referred to as the specific cutting force. The thrust force, Ft, acts in a direction normal to the cutting force.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.