Manufacturing Engineering Questions & Answers – Introduction to Ceramics

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction To Ceramics”.

1. Which of the following are a ceramics solids?
a) Metallic, inorganic and amorphous solids
b) Non-metallic, organic and amorphous solids
c) Non-metallic, inorganic and amorphous solids
d) Non-metallic, inorganic and crystalline solids
View Answer

Answer: c
Explanation: Ceramics are non-metallic, inorganic, amorphous solids and are mostly oxides of metals. Ceramics possess low tensile strength and are brittle.
advertisement

2. Which of the following is a correct refractory type of quartz?
a) Acidic
b) Basic
c) Neutral
d) Amphoteric
View Answer

Answer: a
Explanation: Quartz is an acidic refractory and are mostly used in open-hearth furnaces, gas retorts and in glass furnaces.

3. Which one of the following is not an acidic refractory?
a) Quartz
b) Sand
c) Silica brick
d) Dolomite
View Answer

Answer: d
Explanation: Dolomite is a basic refractory.

Refractories
Differentiating Parameter Acidic Refractories Basic Refractories Neutral Refractories
Typical Usage Used in furnaces, where charge and slag are acidic in nature. Used in furnaces, where the charge and slag are basic in nature. Used in furnaces, where the charge and slag either acidic or basic in nature.
Examples Fireclay, Silica, Quartz, Zirconia, etc. Magnesia, Alumina, Dolomite, etc. Chromate, Carbide, Mullite, etc.
advertisement
advertisement

4. Which one of the following is not a basic refractory?
a) Magnesite
b) Sand
c) Dolomite
d) Alumina
View Answer

Answer: b
Explanation: Most of the silica-based refractories, like fire clay, bricks and sand are of acidic refractories.

5. Which one of the following is a neutral refractory?
a) Quartz
b) Sand
c) Silica brick
d) Silicon carbide
View Answer

Answer: d
Explanation: Silicon carbide is a neutral refractory, whereas sand, quartz and silica brick are acidic refractories.
Participate in Manufacturing Processes I Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. For a M10 grade RCC (Reinforced Cement Concrete), the ratio of cement to aggregate to the sand is?
a) 1:2:3
b) 1:3:4
c) 1:3:6
d) 1:2:6
View Answer

Answer: c
Explanation: M10 grade of RCC have cement to aggregate to sand ratio equal to 1:3:6.

7. Production of thin sheets of a flexible tape by casting in the particulate forming process may be termed as _________________
a) slip casting
b) hydroplastic forming
c) powder casting
d) tape casting
View Answer

Answer: d
Explanation: Tape casting is a very old process and is used in the formation of flexible tapes.
advertisement

8. Which one of the following can act as a modifier in glass forming process?
a) Silicon dioxide
b) Sodium oxide
c) Magnesium oxide
d) Phosphorous oxide
View Answer

Answer: c
Explanation: Magnesium oxide is used as a viscosity modifier, thus making glass melt viscosity to be in the desired range for proper formation of the filaments.

9. The word ceramic stands for which of the following meaning?
a) Soft
b) Burnt
c) Hard
d) Tough
View Answer

Answer: b
Explanation: Ceramics convey the meaning of burnt materials. This is so because in olden days, making pottery and bricks involves burning wood, coal and gas.
advertisement

10. Which one of the following ceramics can be used as a pigment in paints?
a) Silicon carbide
b) Silicon oxide
c) Aluminum oxide
d) Titanium oxide
View Answer

Answer: d
Explanation: Titanium white (titanium oxide) used as a pigment in pains. It is used so, because of its SFC (self-cleaning capacity) nature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.