Manufacturing Engineering Questions & Answers – Casting Terms

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Casting Terms”.

1. The lower molding flask is also known as?
a) Drag
b) Cope
c) Check
d) Chill
View Answer

Answer: a
Explanation: Cope and Drag refer to the two halves (top and bottom, respectively) of a Pattern or Mold that is used in the green sand-casting method.
advertisement

2. Which of the following is an entry point through which molten metal enters mould cavity?
a) Gate
b) Chaplet
c) Chill
d) Riser
View Answer

Answer: a
Explanation: Gating system refers to all the sections through which the molten metal while entering the mould cavity. We pour the molten metal through the pouring cup, the molten metal flows into this sprue, the vertical passes. Then, it falls into the sprue well, then it passes through the runner, the horizonal passes, then it passes through the gate.

3. A small funnel shaped cavity at the top of the mould into which the metal is poured is known as?
a) Sprue
b) Core
c) Pouring basin
d) Gate
View Answer

Answer: c
Explanation: In metal casting, a basin on top of a mold that receives the molten metal before it enters the sprue or downgate is known as pouring basin.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is used to support the cavity from inside?
a) Chill
b) Chaplet
c) Sprue
d) Core
View Answer

Answer: b
Explanation: Chaplet is a metal support that holds a core in place within a casting mold; molten metal solidifies around a chaplet and fuses it into the finished casting.

5. The riser is a reservoir of molten metal provided in the casting so that hot metal can flow back into the mould cavity when there is a reduction in the volume of metal due to?
a) Compression
b) Solidification
c) Expansion
d) Melting
View Answer

Answer: b
Explanation: Riser is a reservoir of molten metal provided in the casting so that hot metal can flow back into the mould cavity when there is a reduction in the volume of metal due to solidification.
advertisement

6. The passageways in the parting plane through which molten flow is regulated is known as?
a) Core
b) Chaplet
c) Gate
d) Runner
View Answer

Answer: d
Explanation: Runners are passages that distribute molten metal from the sprue to gates or risers around the cavity inside a mold.

7. The channel through which metal or plastic is poured into a mould?
a) Sprue
b) Gate
c) Flask
d) Riser
View Answer

Answer: a
Explanation: The passageway in the parting plane through which molten flow is regulated is known as sprue. It may be used to control the flow of metal in mould cavity.

advertisement

8. The replica of the final object to be made is known as?
a) Parting line
b) Flask
c) Pattern
d) Mould
View Answer

Answer: c
Explanation: A pattern is a replica of our product. It can be made of wood, metal or plastic. It is used to design and prepare the die. To make our product we need to have something in which we can pour our material for the required shape. That something is called as mould which has the shape of our product.

9. Which of the following term can be used to describe flask?
a) Drag
b) Cope
c) Check
d) Chill
View Answer

Answer: d
Explanation: Drag is situated at lower molding flask, cope is situated at upper molding flask, check is situated at intermediate molding flask.
advertisement

10. Which of the following is made of wood?
a) Gate
b) Riser
c) Bottom board
d) Chill
View Answer

Answer: c
Explanation: A chill is an object used to promote solidification in a specific portion of a metal casting mold. Normally the metal in the mold cools at a certain rate relative to thickness of the casting. When the geometry of the molding cavity prevents directional solidification from occurring naturally, a chill can be strategically placed to promote it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter