Manufacturing Engineering Questions & Answers – Product Design And Process Selection

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Product Design And Process Selection”.

1. Designs are periodically modified to
a) improve product performance
b) strive for zero-based rejection and waste
c) make products easier and faster to manufacture
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Designs are periodically modified to
a) Improve product performance
b) Strive for zero-based rejection and waste
c) Make products easier and faster to manufacture
d) Consider new materials and processes that are continually being developed.
advertisement

2. The expected qualities of a product are
a) it satisfies the needs and expectations of the customer
b) it has a pleasing appearance and handles well
c) it has high reliability and functions safely over its intended life
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Generally, however, a high-quality product is considered to have at least the following characteristics:
a) it satisfies the needs and expectations of the customer
b) it has a pleasing appearance and handles well
c) it has high reliability and functions safely over its intended life
d) it is compatible with and responsive to the customer’s capabilities and working environment
e) installation, maintenance, and future improvements are easy to perform and at low cost.

3. The life cycle of a product includes
a) extraction of natural resources
b) processing of raw materials
c) manufacturing of products
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The life cycle involves consecutive and interlinked stages of a product or a service, from the very beginning to its disposal or recycling, and includes the following:
a) extraction of natural resources
b) processing of raw materials
c) manufacturing of products
d) transportation and distribution of the product to the customer
e) use, maintenance, and reuse of the product
f) recovery, recycling, and reuse of the components of the product.
advertisement
advertisement

4. Life-cycle engineering is also called
a) green design
b) expensive design
c) easy design
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The major aim of life-cycle engineering (LCE) is to consider reusing and recycling the components of a product, beginning with the earliest stage: product design. Life-cycle engineering is also called green design or green engineering.

5. Sustainable manufacturing is required for
a) conserving resources
b) proper maintenance
c) reuse
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The concept of sustainable manufacturing emphasizes the need for conserving resources, particularly through proper maintenance and reuse.
advertisement

6. The mechanical properties of good product material are
a) strength
b) toughness
c) ductility
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Mechanical properties include strength, toughness, ductility, stiffness, hardness, and resistance to fatigue, creep, and impact.

7. The physical properties of good product material are
a) density
b) melting point
c) specific heat
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Physical properties include density, melting point, specific heat, thermal and electrical conductivity, thermal expansion, and magnetic properties.
advertisement

8. The chemical properties of good product material are
a) oxidation
b) corrosion
c) surface treatment
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Chemical properties of primary concern in manufacturing are susceptibility to oxidation and corrosion and to the various surface-treatment processes.

9. Properties of workpiece materials are
a) geometric features of the part
b) production rate and quantity
c) process selection consideration
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

10. Considerations of costing systems are
a) life cycle costs
b) machine usage
c) cost of purchasing machinery
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Costing Systems, also called cost justification, typically include the following considerations: (a) intangible benefits of quality improvements and inventory reduction, (b) life-cycle costs, (c) machine usage, (d) cost of purchasing machinery compared with that of leasing it, (e) financial risks involved in implementing highly automated systems, and (f) new technologies and their impact on products.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.