Manufacturing Engineering Questions & Answers – Gear Terminology-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gear Terminology-1”.

1. Imaginary friction cylinders which by pure rolling together transmit the same motion as pair of gears is known as
a) Pitch cylinders
b) Pitch diameter
c) Pitch circle
d) Pitch point
View Answer

Answer: a
Explanation: Imaginary friction cylinders which by pure rolling together transmit the same motion as pair of gears is known as pitch cylinders.
advertisement

2. Circle which corresponds to section of equivalents cylinder by a plane normal to wheel axis is known as
a) Pitch cylinders
b) Pitch diameter
c) Pitch circle
d) Pitch point
View Answer

Answer: c
Explanation: Pitch circle is the circle which corresponds to section of equivalents cylinder by a plane normal to wheel axis.

3. Diameter of pitch cylinder is known as
a) Pitch cylinders
b) Pitch diameter
c) Pitch circle
d) Pitch point
View Answer

Answer: b
Explanation: Pitch diameter is the diameter of a pitch cylinder.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Two different pitch circles generally meet at
a) Pitch cylinders
b) Pitch diameter
c) Pitch circle
d) Pitch point
View Answer

Answer: d
Explanation: At pitch point two different pitch circles generally meets.

5. Line passing through center of rotation of two meeting gear is known as
a) Pitch line
b) Rack
c) Pinion
d) Line of centre
View Answer

Answer: d
Explanation: Line of centre is the line passing through center of rotation of two meeting gear.
advertisement

6. Driving gear of two mating gear which is generally small is known as
a) Pitch line
b) Rack
c) Pinion
d) Line of centre
View Answer

Answer: c
Explanation: Pinion is the driving gear of two mating gear which is generally small.

7. Gear wheel of infinite diameter is also known as
a) Pitch line
b) Rack
c) Pinion
d) Line of centre
View Answer

Answer: b
Explanation: Rack have infinite diameter.
advertisement

8. Part of pitch circle of rack which is a straight line is also known as
a) Pitch line
b) Rack
c) Pinion
d) Line of centre
View Answer

Answer: a
Explanation: Pitch line is the part of pitch circle of rack which is a straight line.

9. Ratio of circumference of pitch circle to number of teeth is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: Circular pitch is the ratio of a circumference of pitch circle to number of teeth.
advertisement

10. Distance measured along the circumference of pitch circle from a point on tooth to the corresponding point on adjacent tooth is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: Circular pitch is the ratio of a circumference of pitch circle to number of teeth.

11. Number of teeth divided by length of pitch circle diameter is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio
View Answer

Answer: b
Explanation: Diametral pitch is the number of teeth divided by length of pitch circle diameter.

12. Ratio of pitch diameter in mm to the number of teeth is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio
View Answer

Answer: c
Explanation: Module is the ratio of pitch diameter in mm to the number of teeth.

13. Module of two mating gears must be
a) Same
b) Different
c) Small
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Module of two mating gear must be same.

14. Ratio of number of teeth on gear to the number of teeth on pinion is known as
a) Circular pitch
b) Diametral pitch
c) Module
d) Gear ratio
View Answer

Answer: d
Explanation: Gear ratio is the ratio of number of teeth on gear to the number of teeth on pinion.

15. Ratio of angular velocity of the follower to the angular velocity of driving gear is known as
a) Gear ratio
b) Module
c) Velocity ratio
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Velocity ratio is the ratio of angular velocity of the follower to the angular velocity of driving gear.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.