Manufacturing Engineering Questions & Answers – Heat Transfer-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heat Transfer-1”.

1. Rate of heat flow in conduction.
a) Is directly proportional to temperature gradient
b) Is inversely proportional to temperature gradient
c) Does not depend on temperature gradient
d) Does not depend on temperature gradient & inversely proportional to temperature gradient
View Answer

Answer: a
Explanation: In conduction, heat transfer rate per unit area is proportional to a temperature gradient. Fourier’s law of conduction describes it as: q = -kA \(\frac{∂T}{∂x}\), where q = heat transfer rate, \(\frac{∂T}{∂x}\) = temperature gradient, k = thermal conductivity and the negative sign indicates heat flows downhill in temperature scale.
advertisement

2. Thermal conductivity of silver in W/m-K is near about ___________
a) 210
b) 310
c) 410
d) 510
View Answer

Answer: c
Explanation: Thermal conductivity of silver is nearly about 430 W/m-K at room temperature, for other materials, thermal conductivity values are tabulated below.

S.No. Material K, W/m-K
1. Diamond 2300
2. Silver 430
3. Copper 400
4. Gold 320
5. Aluminium 240
6. Iron 80
7. Glass 0.8
8. Brick 0.7
9. Water 0.61
10. Wood 0.17
11. Helium 0.15
12. Air 0.026

3. Thermal conductivity of copper in W/m-K is near about ___________
a) 210
b) 385
c) 485
d) 510
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermal conductivity of silver is nearly about 400 W/m-K at room temperature.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Thermal conductivity of aluminum in W/m-K is near about ___________
a) 202
b) 302
c) 410
d) 502
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal conductivity of silver is nearly about 240 W/m-K at room temperature.

5. Which of the following is also known as transport property?
a) Pressure
b) Thermal conductivity
c) Resistance
d) Electrical conductivity
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermal conductivity of material is also known as transport property. It is an intrinsic property of a material which relates its ability to conduct heat. Heat transfer by conduction involves the transfer of energy within a material without any motion of the material as a whole.
Take Manufacturing Processes I Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. With the use of thermal grease contact resistance will?
a) Increase
b) Decrease
c) Remains constant
d) First increases and then decreases
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermal grease reduces contact resistance. Silicon oil is thermal grease which decreases contact resistance.

7. Silicon oil applied between two contact surfaces will?
a) Increase contact resistance
b) Decrease contact resistance
c) Increase gap void
d) Does not depend upon contact resistance
View Answer

Answer: b
Explanation: Silicone oil can act as a highly effective lubricant for sliding microelectromechanical system (MEMS) surfaces, increasing operational lifetime for devices with interacting surfaces, thus degrading electrical contact resistance.

advertisement

8. When temperature of mercury liquid increases, its thermal conductivity?
a) Decreases
b) Increase
c) Remains constant
d) First increases and then decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermal conductivity of liquid is inversely proportional to temperature. When temperature of mercury liquid increases, its thermal conductivity decreases.

9. When molecular weight of mercury liquid increases, its thermal conductivity?
a) Decreases
b) Increase
c) Remains constant
d) First increases and then decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Molecular weight of liquid is inversely proportional to temperature. Thermal conductivity of liquid is inversely proportional to temperature.

advertisement

10. Thermal conductivity of diamond is more than that of glass. It is because ___________
a) diamond has crystalline structure
b) glass has non crystalline structure
c) diamond and glass both have crystalline structure
d) diamond has amorphous structure
View Answer

Answer: a
Explanation: Crystalline structures have more thermal conductivity due to lattice vibration. Thermal conductivity of liquid is inversely proportional to temperature.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.