Manufacturing Engineering Questions & Answers – Milling Operations-2

«
»

This set of Manufacturing Engineering Question Bank focuses on “Milling Operations”.

1. Diameter of milling cutter is 100 mm, running at 210 rpm. Cutting speed in m/min is equal to
a) 26
b) 23
c) 66
d) 78
View Answer

Answer: c
Explanation: V= (3.14*D*N)/1000. V is the cutting speed, D is diameter and N is the revolution per minute.
advertisement

2. Distance moved by table in mm in one minute in any direction is known as
a) Feed per minute
b) Feed per tooth
c) Feed per revolution
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Distance moved by table in mm in one minute in any direction is known as feed per minute.

3. Distance moved by a table in mm during time when cutter revolve through angle corresponding to distance between two cutting edges of two adjacent teeth is known as
a) Feed per minute
b) Feed per tooth
c) Feed per revolution
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Distance moved by a table in mm during time when cutter revolves through angle corresponding to distance between two cutting edges of two adjacent teeth is known as feed per tooth.
advertisement
advertisement

4. In a milling operation, feed per tooth is 0.020 mm and the total number of teeth on milling cutter is 50. Feed per revolution in mm is equal to
a) 0.2
b) 1.4
c) 1.0
d) 0.7
View Answer

Answer: c
Explanation: Feed per revolution= feed per tooth * number of teeth.

5. In a milling operation, feed per revolution is 5 mm and the total number of teeth on milling cutter is 50. Feed per tooth in mm is equal to
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.5
d) 0.05
View Answer

Answer: a
Explanation: Feed per revolution= feed per tooth * number of teeth.
advertisement

6. In a milling operation, feed per revolution is 0.05 mm and speed of 400 rpm. Feed per min in mm/min is equal to
a) 1
b) 2
c) 0.5
d) 0.05
View Answer

Answer: b
Explanation: Feed per minute= feed per revolution* speed.

7. In a milling operation, feed per min is 10 mm and speed of 500 rpm. Feed per min in mm/min is equal to
a) 1
b) 2
c) 0.5
d) 0.04
View Answer

Answer: d
Explanation: Feed per minute= feed per revolution* speed.
advertisement

8. In a milling operation feed per tooth is .002 mm and number of teeth is 50 rotating with 60 rpm. Feed per min in mm/min is equal to
a) 3
b) 4
c) 6
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Feed per minute= feed per tooth* speed*number of teeth.

9. In a milling operation feed per tooth is .002 mm and number of teeth is 30 rotating with 40 rpm. Feed per min in mm/min is equal to
a) 3
b) 4.3
c) 2.4
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Feed per minute= feed per tooth* speed*number of teeth.
advertisement

10. In a milling operation feed per revolution is 10 mm/rev and number of teeth is 50 rotating with 10 rpm. Feed per tooth in mm is equal to
a) .02
b) .04
c) .06
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Feed per minute= feed per tooth* speed*number of teeth.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice Manufacturing Engineering Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter