Manufacturing Engineering Questions & Answers – Engineering Metrology And Instrumentations

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Engineering Metrology And Instrumentations”.

1. Methods of mechanical surface treatments are
a) shot peening
b) laser shot peening
c) water jet peening
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The various methods of mechanical surface treatments includes
a) shot peening
b) laser shot peening
c) water jet peening
d) ultrasonic peening
e) roller burnishing
f) explosive hardening.
advertisement

2. Mechanical plating is also called
a) clad bonding
b) peen plating
c) laser cladding
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In mechanical plating (also called mechanical coating, impact plating, or peen plating), fine metal particles are compacted over the workpiece surfaces by glass, ceramic, or porcelain beads that are propelled by rotary means (such as tumbling).

3. Thermal spraying includes coatings of
a) carbides
b) ceramics
c) polymers
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermal spraying is a series of processes in which coatings of various metals, alloys, carbides, ceramics, and polymers are applied to metal surfaces by a spray gun with a stream heated by an oxyfuel flame, an electric arc, or a plasma arc.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In ________________ oxyfuel flame melts the wire and deposits it on the surface.
a) thermal wire spraying
b) thermal metal powder spraying
c) detonation gun
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The oxyfuel flame melts the wire and deposits it on the surface. The bond is of medium strength, and the process is relatively inexpensive.

5. Conversion coating is also called
a) anodizing
b) chemical reaction priming
c) coloring
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Conversion coating, also called chemical-reaction priming, is the process of producing a coating that forms on metal surfaces as a result of chemical or electrochemical reactions. Various metals (particularly steel, aluminum, and zinc) can be conversion coated. Oxides that naturally form on their surfaces represent a form of conversion coating.
Take Manufacturing Processes I Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Classification of paints are
a) enamels
b) lacquers
c) water based paints
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Paints generally are classified as
a) Enamels: Produce a smooth coat with a glossy or semi-glossy appearance.
b) Lacquers: Form a film by evaporation of a solvent.
c)Water-based paints: Applied easily, but have a porous surface and absorb water, making them more difficult to clean than the first two types.

7. The methods of metal cleaning are
a) mechanical cleaning
b) electrolytic cleaning
c) chemical cleaning
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None
advertisement

8. Processes of chemical cleaning are
a) solution
b) saponification
c) emulsification
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Chemical cleaning usually involves the removal of oil and grease from surfaces. The operation consists of one or more of the following processes:
a) Solution: The soil dissolves in the cleaning solution.
b) Saponification: A chemical reaction converts animal or vegetable oils into a soap that is soluble in water.
c) Emulsification: The cleaning solution reacts with the soil or lubricant deposits and forms an emulsion; the soil and the emulsifier then become suspended in the emulsion.
d) Dispersion: The concentration of soil on the surface is decreased by surface active elements in the cleaning solution.
e) Aggregation: Lubricants are removed from the surface by various agents in the cleanser and are collected as large dirt particles.

9. Which of these are cleaning fluids?
a) alkaline solutions
b) emulsions
c) solvents
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Common cleaning fluids used in conjunction with electrochemical processes for more effective cleaning include the following:
a) Alkaline solutions: A complex combination of water-soluble chemicals, alkaline solutions are the least expensive and most widely used cleaning fluids in manufacturing operations. Small parts may be cleaned in rotating drums or barrels. Most parts are cleaned on continuous conveyors by spraying them with the solution and rinsing them with water.
b) Emulsions: Emulsions generally consist of kerosene and oil-in-water and various types of emulsifiers.
c) Solvents: Typically petroleum solvents, chlorinated hydrocarbons, and mineral spirits, solvents generally are used for short runs. Fire and toxicity are major hazards.
d) Hot vapors: Chlorinated solvents can be used to remove oil, grease, and wax. The solvent is boiled in a container and then condensed. This hot-vapor process is simple, and the cleaned parts are dry.
e) Acids, salts, and mixtures of organic compounds: These are effective in cleaning parts covered with heavy paste or oily deposits and rust.
advertisement

10. Type of laser surface treatments are
a) heating
b) melting
c) vaporization
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Type of laser surface treatments are
a) heating
b) melting
c) vaporization
d) peening.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.