Manufacturing Engineering Questions & Answers – Deep Drawing

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Deep Drawing”.

1. In which of the following process the work piece is pulled through a die resulting in reduction of area?
a) Forging
b) Drawing
c) Forming
d) Extrusion
View Answer

Answer: b
Explanation: Large quantities of wires, rods, tubes and other sections are produced by drawing process which is basically a cold working process. In this process, the material is pulled through a die in order to reduce it to the desired shape and size. In a typical wire drawing operation, one end of the wire is reduced and passed through the opening of the die, gripped and pulled to reduce its diameter.
advertisement

2. In drawing which angle allows the introduction of lubricant into the working zone?
a) Entrance angle
b) Die angle
c) Semi-die angle
d) Relief angle
View Answer

Answer: a
Explanation: The entrance angle provides the entry zone to allow the introduction of lubricant into the working zone and to protect the work material against scoring by die edges. The angle is usually about 40°.

3. Degree of drawing is measured in terms of?
a) Reduction in stress
b) Reduction in force
c) Reduction in area
d) Reduction in strain
View Answer

Answer: c
Explanation: The degree of drawing is measured in terms of “reduction of area” which is defined as the ratio of the difference cross-sectional area before and after drawing to the initial cross-sectional area.
advertisement
advertisement

4. The maximum reduction in cross sectional area per pass is?
a) 45%
b) 63%
c) 55%
d) 67%
View Answer

Answer: b
Explanation: For perfectly plastic material, the ideal maximum reduction per pass is 63%. For a strain hardening material, the ideal maximum reduction per pass depends on the strain hardening coefficient. For example, for n = 0.19, then the maximum reduction per pass is 69.5%.

5. Which of the following die is used in drawing flat strips?
a) Square shaped
b) Rectangular shaped
c) Circular shaped
d) Wedge shaped
View Answer

Answer: d
Explanation: Wedge shaped die is used in drawing flat strips.
advertisement

6. As the reduction increases, drawing force must be?
a) Decreases
b) Increases
c) Does not change
d) First increases and then decreases
View Answer

Answer: b
Explanation: With the increase in reduction the drawing force increases.

7. Which of the following angle influence the drawing force and the quality of drawn products?
a) Entrance angle
b) Die angle
c) Relief angle
d) Flake angle
View Answer

Answer: b
Explanation: Die angle influence the drawing force and the quality of drawn products. Die angle should be kept appropriate for better surface finish.
advertisement

8. Degree of drawing is given by the expression?
a) (di-df)
b) (Ai-Af)
c) (Ai-Af)/Ai
d) 1-((df-di))
View Answer

Answer: c
Explanation: Degree of drawing is given by the expression(Ai-Af)/Ai. Where d is the diameter of tube.

9. If the initial diameter is 50mm2 and the final diameter after drawing is 40mm2, then the degree of drawing is?
a) .64
b) .20
c) .80
d) .36
View Answer

Answer: d
Explanation: Degree of drawing is given by [1- (df/di)2]. Where d is the diameter of tube.

advertisement

10. If the degree of drawing is 0.5 and the initial area is 100mm2 then the final area in mm2 is equal to?
a) 50
b) 60
c) 40
d) 30
View Answer

Answer: a
Explanation: Degree of drawing= (Ai-Af)/Ai. Where d is the diameter of tube, A is area.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter