Manufacturing Engineering Questions & Answers – Quality Assurance

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quality Assurance”.

1. The basic difference between MRP and MRP-II is:
a) inventory
b) bom
c) finance
d) capacity planning
View Answer

Answer: c
Explanation: MRP-II is related to finance.
advertisement

2. Inventory record file gives the following information
a) lot size
b) machine details
c) customer name
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Only lot size is considered in inventory record file.

3. Bill of material structure is used to
a) calculate net requirements
b) calculate due dates
c) calculate man power requirements
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: None.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Just in time manufacturing philosophy emphasizes on
a) man power
b) manufacturing
c) profit
d) inventory
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

5. Forecasting is used for
a) dependent demand items
b) independent demand items
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

6. CRP takes material requirements from MRP and converts to
a) standard hours of man power
b) standard hours of machine
c) standard hours of load
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. Capacity planning is concerned with
a) how many machines required
b) how much labour required
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

8. MRP-II system is called a closed loop system because it considers
a) inventory
b) finance
c) man power
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Only MRP-II system contains finance.

9. P.M.T.S( Predetermined Motion Time System) include
a) M.T.M (Method Time Measurement)
b) W.F.S (Work Factor Systems)
c) B.M.T.S (Basic Motion Time Study)
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement

10. M.T.M is used to
a) improve existing methods
b) establish time standards
c) develop effective methods in advance of the beginning of production
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

11. For a small scale industry, the fixed cost per month is Rs. 5000. The variable cost per product is Rs. 20 and sales price is Rs. 30 per piece. The break even production per month will be
a) 300
b) 40
c) 500
d) 1000
View Answer

Answer: c
Explanation: If x is the break even production per month, then
5000 + 20x = 30x
or, x = 500.

12. Two alternatives can produce a product. First has a fixed cost of Rs. 2000 and a variable cost of Rs. 20 per piece. The second method has a fixed cost of Rs. 1500 and a variable cost of Rs.30. The break even quantity between the two alternatives is
a) 25
b) 50
c) 75
d) 100
View Answer

Answer: b
Explanation: If x is the break even quantity, then
2000 + 20x = 1500 + 30x
or, x = 50.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.