Manufacturing Engineering Questions & Answers – Gear Terminology-2

«

This set of Manufacturing Science Interview Questions and Answers focuses on “Gear Terminology-2”.

1. Circle passing through the top of the tips of teeth is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Dedendum circle
View Answer

Answer: a
Explanation: Circle passing through the top of the tips of teeth is known as addendum circle.
advertisement

2. Height of tooth above pitch circle is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Dedendum circle
View Answer

Answer: b
Explanation: Addendum is the height of tooth above pitch circle.

3. Addendum of gear is generally taken equal to
a) 1 module
b) 2 module
c) 1.157 module
d) 0.157 module
View Answer

Answer: a
Explanation: Addendum of gear is generally taken equal to 1 module.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Circle passing through root of teeth is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Dedendum circle
View Answer

Answer: d
Explanation: Circle passing through the root of teeth is known as dedendum circle.

5. Circle passing through root of teeth is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Root circle
View Answer

Answer: d
Explanation: Circle passing through the root of teeth is known as root circle.
Take Manufacturing Processes I Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Radial depth of tooth below pitch circle is known as
a) Addendum circle
b) Addendum
c) Dedendum
d) Dedendum circle
View Answer

Answer: c
Explanation: Dedendum is the radial depth of tooth below pitch circle.

7. Standard value of dedendum is generally taken as
a) 1 module
b) 2 module
c) 1.157 module
d) 0.157 module
View Answer

Answer: c
Explanation: Dedendum of gear is generally taken equal to 1.157 modules.
advertisement

8. Radial difference between addendum and dedendum of tooth is known as
a) Clearance
b) Full depth of teeth
c) Working depth of teeth
d) Space width
View Answer

Answer: a
Explanation: Clearance is the radial difference between addendum and dedendum of tooth.

9. Standard value of clearance is generally taken as
a) 1 module
b) 2 module
c) 1.157 module
d) 0.157 module
View Answer

Answer: d
Explanation: Clearance of gear is generally taken equal to 0.157 modules.
advertisement

10. Total radial depth of tooth space is known as
a) Clearance
b) Full depth of teeth
c) Working depth of teeth
d) Space width
View Answer

Answer: b
Explanation: Total radial depth of tooth space is known as full depth of teeth.

11. Maximum depth to which tooth can penetrate into the tooth space of mating gear is known as
a) Clearance
b) Full depth of teeth
c) Working depth of teeth
d) Space width
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum depth to which tooth can penetrate into the tooth space of mating gear is known as working depth of teeth.

12. Width of tooth space along the pitch circle is known as
a) Clearance
b) Full depth of teeth
c) Working depth of teeth
d) Space width
View Answer

Answer: d
Explanation: Space width is the width of tooth space along the pitch circle.

13. Full depth of teeth is equal to
a) Addendum * dedendum
b) Addendum / dedendum
c) Addendum – dedendum
d) Addendum + dedendum
View Answer

Answer: d
Explanation: Full depth is the sum of addendum and dedendum.

14. Working depth of two mating gear is numerically equal to
a) Sum of addendum of two gears
b) Difference of addendum of two gears
c) Difference of dedendum of two gears
d) Sum of dedendum of two gears
View Answer

Answer: a
Explanation: Working depth of two mating gear is numerically equal to sum of the addendum of two gears.

15. For a given pair of mating gear, arc of contact is 6mm and a circular pitch is 4 mm. Contact ratio is equal to
a) 3.20
b) 1.50
c) 4.75
d) 6.32
View Answer

Answer: b
Explanation: Contact ratio = arc of contact/circular pitch.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Science for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.