Manufacturing Engineering Questions & Answers – Reaming

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reaming”.

1. Helical groves on a body of reamers are known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Recess
View Answer

Answer: a
Explanation: Flutes are helical grooves present on the body of reamers. They help in better machining process using reamers.
advertisement

2. In reamers, flute surface adjacent to cutting is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Recess
View Answer

Answer: b
Explanation: Face of reamers is adjacent to cutting edge. They help in cutting during machining process using reamers.

3. Small flat surface in between cutting edge and the heel of a reamer is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Land
View Answer

Answer: d
Explanation: Land is the small narrow surface between cutting edge and heel. They help in better machining process using reamers.
advertisement
advertisement

4. In reamers, edge formed by an intersection of secondary clearance and flute is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Recess
View Answer

Answer: c
Explanation: Heel is the edge formed by an intersection of secondary clearance and flute. They help in better machining process using reamers.

5. Reduction in body diameter toward shank of reamer is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Recess
View Answer

Answer: d
Explanation: Recess is the reduction in body diameter toward shank. They help in better machining process using reamers.
advertisement

6. Maximum diameter of reamer at entering is also known as
a) Flutes
b) Face
c) Actual size
d) Recess
View Answer

Answer: c
Explanation: Actual size of reamer is the maximum diameter of the reamer.

7. Portion of reamer which carries flute is known as
a) Flutes
b) Face
c) Body
d) Recess
View Answer

Answer: c
Explanation: Body carries flute on it. Face of reamers is adjacent to cutting edge.
advertisement

8. Tapered of reamer by which it can be gripped is known as
a) Flutes
b) Face
c) Heel
d) Shank
View Answer

Answer: d
Explanation: Shank is used for gripping reamers and rotating. Face of reamers is adjacent to cutting edge.

9. Longitudinal center line which is concentric with diameter of reamer is known as
a) Flutes
b) Axis
c) Heel
d) Recess
View Answer

Answer: b
Explanation: Axis divides reamers in two symmetric part.

advertisement

10. If reamer is found to be cutting while rotating in clockwise direction when viewed against the entering end at a right angle to it is known as
a) Left handed reamer
b) Central reamer
c) Right handed reamer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Left handed reamer rotate in clockwise during cutting when viewed against the entering end at right angle.

11. If reamer is found to be cutting while rotating in anti-clockwise direction when viewed against the entering end at a right angle to it is known as
a) Left handed reamer
b) Central reamer
c) Right handed reamer
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Right handed reamer rotate in anti-clockwise during cutting when viewed against the entering end at right angle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter