Manufacturing Engineering Questions & Answers – Resistance Welding-2

«
»

This set of tough Manufacturing Engineering Questions focuses on “Resistance Welding-2”.

1. Which one of the following is the simplest type of resistance welding used in making lap welds?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: a
Explanation: The simplest form of the process is spot welding for lap welds, where the pressure is provided by clamping two or more overlapping sheets between two electrodes. Up to a thickness of 12.7 mm we can go for it.
advertisement

2. The time required for electrodes to align and clamp the work piece together under them is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time
View Answer

Answer: c
Explanation: Squeeze time is the time interval between the initial application of the electrode force on the work and first application of current. Squeeze time is necessary to delay the weld current until the electrode force has attained the desired level.

3. Time of current flow through the work piece till they are heated to require temperature is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time
View Answer

Answer: d
Explanation: Weld time is the time during which welding current is applied to the metal sheets. The weld time is measured and adjusted in cycles in cycles of line voltage as are all timing functions.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Time, when pressure is maintained on the molten metal without electric current, is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time
View Answer

Answer: a
Explanation: Hold time is the period programmed into the weld controller, typically between the end of weld time and the command to open the electrode.

5. The time after which the pressure is released, and metal piece is removed for next cycle is known as?
a) Hold time
b) Off time
c) Squeeze time
d) Weld time
View Answer

Answer: b
Explanation: Off time is the time after which the pressure is released, and metal piece is removed for next cycle. It begins automatically after hold time.[/
advertisement

6. The spot formed between the interface of work piece, when strong current and pressure is applied is known as?
a) Joint
b) Nugget
c) Core
d) Tee
View Answer

Answer: b
Explanation: The spot formed between the interface of work piece when strong current and pressure is applied is known as a nugget. It may be of any shape.

7. In which of the following welding process disc electrodes are used instead of the cylindrical electrode?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: b
Explanation: In resistance seam welding disc electrodes are used instead of the cylindrical electrode. Disc are rotated for the welding operation.
advertisement

8. In which of the following operation embossing is required before welding?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: c
Explanation: In projection, welding embossing is required before welding. It is non-productive time used in preparation of welding.

9. In which of the following welding operation the pieces are joined by butt joint?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: d
Explanation: Upset welding or resistance butt welding is a welding technique that produces coalescence simultaneously over the entire area of abutting surfaces or progressively along a joint, by the heat obtained from resistance to electric current through the area where those surfaces are in contact.
advertisement

10. In which of the following operation it is possible to weld more than one spot at a given time?
a) Resistance spot
b) Resistance seam
c) Projection
d) Upset
View Answer

Answer: c
Explanation: The advantage of projection welding include flexibility, as the welder can weld more than one spot at a time. Additionally, the welder can position welded spots more closely to each other than is possible with spot welding.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice tough questions on all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.