Manufacturing Engineering Questions & Answers – Capstan and Turret Lathe

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Capstan and Turret Lathe”.

1. Which of the following lathe requires very high skills for operation?
a) Centre lathe
b) Capstan lathe
c) Turret lathe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Centre lathe is much more typical than other lathe machines and hence requires much more skills.
advertisement

2. Which of the following have the lowest degree of automation?
a) Centre lathe
b) Capstan lathe
c) Turret lathe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Centre lathe has a nominal degree of automation. Most of the operation is done manually and are not automatic.

3. Which of the following requires high labor cost?
a) Turret lathe
b) Capstan lathe
c) Centre lathe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Centre lathe requires high labor cost because it requires good skills for performing operations on it.
advertisement
advertisement

4. Which of the following offers minimum overhead charge?
a) Turret lathe
b) Capstan lathe
c) Centre lathe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Centre lathe requires low overhead charges due to small initial investment and low maintenance.

5. Which of the following lathe is most versatile?
a) Turret lathe
b) Capstan lathe
c) Centre lathe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Centre lathe is capable of handling varying shape jobs and hence is most versatile.
advertisement

6. Turret head in turret lathe is generally mounted on
a) Slide
b) Saddle
c) Ram
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Turret head is one of the important feature of turret lathe generally mounted on saddle.

7. Lead crew is present in turret lathe for thread cutting
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Thread cutting in turret lathe is generally produced by taps and die heads, hence lead screw are not present in turret lathe.
advertisement

8. Lead crew is present in Capstan lathe for thread cutting
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Thread cutting in turret lathe is generally produced by taps and die heads, hence lead screw are not present in Capstan lathe.

9. Which of the following is not much effective for mass production i.e. production of same types of job?
a) Turret lathe
b) Capstan lathe
c) Centre lathe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Centre lathe have a low degree of automation and is good in versatile jobs production.
advertisement

10. Which of the following lathe requires low maintenance?
a) Turret lathe
b) Capstan lathe
c) Centre lathe
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Turret and capstan have a large number of parts, hence require large amount of maintenance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter