Manufacturing Engineering Questions & Answers – Resistance Welding-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Resistance Welding-1”.

1. Which of the following is not true about fusion welding?
a) It depends upon the characteristics of heat source.
b) It depends upon the nature of deposition of the filler material
c) It does not depend upon the heat flow characteristics in the joint
d) It depends upon the gas metal or slag metal reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: Fusion welding depends upon the heat flow characteristics in the joint. The quantity of heat required to melt a given volume of metal depends on: (1) The heat to raise the temperature of the solid metal to its melting point, (2) The melting point of the metal, (3) The heat to transform the metal from solid to liquid phase at the melting point.
advertisement

2. Which of the following is not used to produce heat during welding?
a) Electric arc
b) Chemical flame
c) Electrical resistance
d) Acetone flame
View Answer

Answer: d
Explanation: For welding heating, different kinds of energy are converted into heat, typically, electrical, beam, chemical and mechanical energy and also their combinations.

3. In which of the following welding process heat and pressure is applied on the joint but no filler material or flux is added?
a) Arc welding
b) Resistance welding
c) Gas welding
d) Thermite welding
View Answer

Answer: b
Explanation: Resistance welding is the method to joint two plain metal work pieces together by running an electrical current through them. No filler metal and no flux are needed in this type.
advertisement
advertisement

4. Total resistance in welding is composed of:
(i) Resistance of electrode
(ii) Contact resistance between electrode and work piece
(iii) Contact resistance between two work piece plates
(iv) Resistance of work piece
Which of the following is correct?
a) i
b) ii, iii and iv
c) ii and iv
d) I, ii, iii and iv
View Answer

Answer: d
Explanation: Total resistance is the equivalent resistance of all resistances present in the welding circuit during the process of welding.

5. If 20 amperes of current is flowing in a wire for 1 minute of time having a resistance of 1000 ohm. Then the amount of heat generated in resistance welding will be (in kilo joules)?
a) 24000
b) 240000
c) 24000000
d) 2400
View Answer

Answer: a
Explanation: Heat produced = I2RT, where ‘I’ is the current, ‘R’ is resistance and ‘T’ is the time in seconds. For the given problem, heat produced = (202)×(1000)×(1×60)
Therefore heat produced = 400 × 1000 × 60 = 24,000 KJ.

6. Which of the following is true about electrodes?
a) Low electrical conductivity and low mechanical strength
b) Low electrical conductivity and high mechanical strength
c) High electrical conductivity and low mechanical strength
d) High electrical conductivity and high mechanical strength
View Answer

Answer: d
Explanation: To get maximum efficiency, electrodes should have high electrical conductivity and high mechanical strength.
advertisement

7. Which of the following is true about resistance welding?
a) Electrodes of higher resistivity is used for lower resistive piece
b) Electrodes of higher resistivity is used for higher resistive piece
c) Electrodes of lower resistivity is used for lower resistive piece
d) Electrodes of lower resistivity is used for higher resistive piece
View Answer

Answer: a
Explanation: To get high efficiency, electrodes of higher resistivity is used for lower resistive piece.
advertisement

8. According to the joules law?
a) The poor conductor heats up to a higher degree than a good conductor
b) The poor conductor heats up to a lower degree than a good conductor
c) The poor conductor heats up to equal degree than a good conductor
d) Joules law does not relate to heat
View Answer

Answer: a
Explanation: Joules law relate power with voltage and current as: Power (P) = Voltage (V) × Current (I). It conveys that poor conductor heats up to a higher degree than a good conductor.

9. Which of the following electrode has very high electrical conductivity but low strength?
a) Copper chromium alloys
b) Copper cobalt alloys
c) Copper beryllium alloys
d) Copper cadmium alloys
View Answer

Answer: d
Explanation: Copper cadmium alloys have very high electrical conductivity but low strength. They produce very less heat during the current flow.
advertisement

10. Which of the following electrode has low electrical conductivity but high strength?
a) Copper chromium alloys
b) Copper cobalt alloys
c) Copper beryllium alloys
d) Copper cadmium alloys
View Answer

Answer: a
Explanation: Copper chromium alloys electrode has low electrical conductivity but higher strength. They generate more heat during the current flow.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.