Manufacturing Engineering Questions & Answers – Metrology-2

«
»

This set of tricky Manufacturing Engineering Questions & Answers focuses on “Metrology-2”.

1. In an assembly of hole and shaft, smallest hole was having diameter of 49.98 mm and largest shaft was having diameter of 49.94 mm. Minimum clearance in mm will be
a) .08
b) .03
c) .001
d) .04
View Answer

Answer: d
Explanation: Minimum clearance is the difference between size of smallest hole and size of biggest shaft. Maximum clearance is given by sum of size of biggest hole and smallest shaft.
advertisement

2. In an assembly of hole and shaft, smallest shaft was having diameter of 49.98 mm and largest hole was having diameter of 50.14 mm. Maximum clearance in mm will be
a) 0.23
b) 0.26
c) 0.32
d) 0.12
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum clearance is given by sum of size of biggest hole and smallest shaft. Minimum clearance is the difference between size of smallest hole and size of biggest shaft.

3. In an assembly of hole and shaft, largest shaft was having diameter of 50.18 mm and smallest hole was having diameter of 49.98 mm. Maximum interference in mm will be
a) 0.2
b) 0.3
c) 0.3
d) 0.1
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum Interference is the difference between size of largest haft size and smallest hole size. Minimum interference is the difference between size of smallest shaft and size of biggest hole.
advertisement
advertisement

4. In an assembly of hole and shaft, minimum shaft diameter is 49.36 mm and maximum shaft diameter is 48.20 mm. It is an example of
a) Clearance fit
b) Interference fit
c) Transition fit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: When size of smallest shaft is more than size of biggest hole then it is
Interference fit. Maximum Interference is the difference between size of largest haft size and smallest hole size.

5. In an assembly of hole and shaft, smallest shaft was having diameter of 50.16 mm and largest hole was having diameter of 50.14 mm. Minimum interference in mm will be
a) 0.2
b) 0.3
c) 0.3
d) 0.1
View Answer

Answer: a
Explanation: Minimum interference is the difference between size of smallest shaft and size of biggest hole. Maximum Interference is the difference between size of largest haft size and smallest hole size.
advertisement

6. Maximum material limit of shaft is
a) Maximum diameter of hole
b) Maximum diameter of shaft
c) Smallest diameter of hole
d) Minimum diameter of shaft
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum material limit of shaft is maximum diameter of shaft. Minimum material limit of shaft is minimum diameter of shaft.

7. Maximum material limit of hole is
a) Maximum diameter of hole
b) Maximum diameter of shaft
c) Smallest diameter of hole
d) Minimum diameter of shaft
View Answer

Answer: c
Explanation: Maximum material limit of hole is smallest diameter of hole. Minimum material limit of hole is largest diameter of hole.
advertisement

8. Minimum material limit of shaft is
a) Maximum diameter of hole
b) Maximum diameter of shaft
c) Smallest diameter of hole
d) Minimum diameter of shaft
View Answer

Answer: d
Explanation: Minimum material limit of shaft is minimum diameter of shaft. Maximum material limit of shaft is maximum diameter of shaft.

9. Minimum material limit of hole is
a) Maximum diameter of hole
b) Maximum diameter of shaft
c) Smallest diameter of hole
d) Minimum diameter of shaft
View Answer

Answer: c
Explanation: Minimum material limit of hole is largest diameter of hole. Maximum material limit of hole is smallest diameter of hole.
advertisement

10. Allowance of hole and shaft assembly is equal to
a) Sum of maximum metal limit
b) Product of Maximum limit
c) Difference of maximum metal limit
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Allowance of hole and shaft assembly is equal to the difference of maximum metal limit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice tricky questions on all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter