Manufacturing Engineering Questions & Answers – Mechanics of Cutting-2

«
»

This set of Manufacturing Engineering Interview Questions & Answers focuses on “Mechanics of Cutting”.

1. Chip flow velocity during machining process is 0.2m/s with chip thickness ratio of 0.6. What is the value of cutting velocity?
a) 0.33m/s
b) 0.43m/s
c) 0.23m/s
d) 0.13m/s
View Answer

Answer: a
Explanation: Chip flow velocity= chip thickness ratio * cutting velocity. Hence cutting velocity = 0.33m/s.
advertisement

2. Chip flow velocity during machining process is 1.2m/s with chip thickness ratio of 0.6. What is the value of cutting velocity?
a) 1.33m/s
b) 4m/s
c) 3m/s
d) 2m/s
View Answer

Answer: d
Explanation: Chip flow velocity= chip thickness ratio * cutting velocity. Hence cutting velocity = 2m/s.

3. Shear velocity during machining process is 0.2m/s with chip thickness ratio of 0.6. Shear angle is 30 degree and rake angle is 15 degree. What is the value of cutting velocity?
a) 0.33m/s
b) 0.43m/s
c) 0.20m/s
d) 0.13m/s
View Answer

Answer: c
Explanation: Chip flow velocity= chip thickness ratio * cutting velocity and chip flow velocity= shear velocity*sin (Shear angle)/(cos(rake angle)).
advertisement
advertisement

4. Shear velocity during the machining process is 1.2m/s with chip thickness ratio of 0.6. Shear angle is 30 degree and rake angle is 15 degree. What is the value of cutting velocity?
a) 0.33m/s
b) 0.43m/s
c) 1.20m/s
d) 0.13m/s
View Answer

Answer: c
Explanation: Chip flow velocity= chip thickness ratio * cutting velocity and chip flow velocity= shear velocity*sin (Shear angle)/(cos(rake angle)).

5. Feed force of 210Kg and cutting force of 310Kg are applied using a tool of rake angle 10 degrees. If chip thickness ratio is 0.36, what will be the value of the shear angle in degrees?
a) 20.17
b) 44.13
c) 30.606
d) 21.571
View Answer

Answer: a
Explanation: tan (shear angle)= (r*cos(rake angle))/ (1-r*sin(rake angle)). Where r is the chip thickness ratio.
Participate in Manufacturing Processes I Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Feed force of 210Kg and cutting force of 310Kg are applied using a tool of rake angle 10 degrees. If chip thickness ratio is 0.36, what will be the value of shear force in Kg?
a) 20.17
b) 44.13
c) 30.606
d) 215.71
View Answer

Answer: d
Explanation: tan (shear angle)= (r*cos(rake angle))/ (1-r*sin(rake angle)). Shear force=Cutting force*cos(shear angle)-feed force*sin (shear angle).

7. Feed force of 210Kg and cutting force of 310Kg are applied using a tool of rake angle 10 degrees. If chip thickness ratio is 0.36, what will be the value of normal force in Kg?
a) 20.17
b) 44.13
c) 306.06
d) 215.71
View Answer

Answer: a
Explanation: tan (shear angle)= (r*cos(rake angle))/ (1-r*sin(rake angle)). Normal force=-Cutting force*sin (shear angle)+feed force*cos(shear angle).
advertisement

8. Feed force of 210Kg and cutting force of 310Kg are applied using a tool of rake angle 10 degrees. If chip thickness ratio is 0.36, what will be the value of a coefficient of friction?
a) .20
b) .44
c) .97
d) .21
View Answer

Answer: c
Explanation: tan (shear angle)= (r*cos(rake angle))/ (1-r*sin(rake angle)). Use merchant circle diagram to find coefficient of friction.

9. Feed force of 210Kg and cutting force of 310Kg are applied using a tool of rake angle 10 degrees. If chip thickness ratio is 0.36, what will be the value of friction angle?
a) 20.17
b) 44.13
c) 30.606
d) 21.571
View Answer

Answer: b
Explanation: tan (shear angle)= (r*cos(rake angle))/ (1-r*sin(rake angle)). Use merchant circle diagram to find coefficient of friction and then use, Coefficient of friction= tan (friction angle).
advertisement

10. Which of the following will have a maximum amount of chips during machining?
a) Ductile material
b) Brittle material
c) Cast iron
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Ductile material produces more chip than brittle material.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.