Manufacturing Engineering Questions & Answers – Tool Geometery and Nomenclature-2

«
»

This set of Manufacturing Engineering Interview Questions & Answers focuses on “Tool Geometery and Nomenclature-2”.

1. Positive rake angle is given for machining of:
a) Brittle material
b) Ductile material
c) Both hard and soft material
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Positive rake angle have better chip flow. As the amount of chip flow in ductile material is large, hence positive back rake angle tool will be a better option for machining ductile material.
advertisement

2. Negative back rake angle is given for machining of:
a) Brittle and hard material
b) Soft material
c) Ductile material
d) Soft and ductile material
View Answer

Answer: a
Explanation: Brittle material has smaller amount of chip flow and are very strong. As negative back angle tool are very strong, hence these are used for machining of brittle and hard material.

3. Which of the following will give maximum chip flow during machining?
a) Hard material
b) Ductile material
c) Brittle material
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Brittle material breaks very easily due to which they have maximum chip flow.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. With an increase in rake angle of tool, tool life will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains constant
d) First increase then decrease
View Answer

Answer: d
Explanation: With an increase in rake angle chip flow rate increases and hence the heat generated is carried away with chips at faster rate due to which tool life increases. For large back rake angle, tool become very thin and its life decrease.

5. What is the optimum value of positive rake angle in degrees for maximum tool life?
a) 10
b) 12
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: c
Explanation: At 15 degree chip removal rate and strength of tool are optimum and hence tool life will be maximum.
advertisement

6. For machining of carbide material which of the following tool will be preferred?
a) Large positive rake angle tools
b) Large negative rake angle tools
c) Zero rake angle tools
d) Small point angle tools
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbide materials are very hard hence strong tool is required for their machining. Tools with large negative back rake angle are stronger.

7. Which of the following tool will give the best result for machining of brass?
a) Large positive rake angle tools
b) Large negative rake angle tools
c) Zero rake angle tools
d) Small point angle tools
View Answer

Answer: c
Explanation: Brass is neither very hard nor very soft and zero rake angle tool would be the best option for machining of brass.
advertisement

8. With an increase in side cutting edge angle keeping width of cut constant, depth of cut will
a) Increase
b) Decrease
c) First increase then decrease
d) Remains constant
View Answer

Answer: b
Explanation: Depth of cut is directly proportional to cos of side cutting edge angle, hence it decreases with increase in side cutting edge angle.

9. With an increase in rake angle of tool, tool life will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains constant
d) First increase then decrease
View Answer

Answer: d
Explanation: With an increase in side cutting edge angle width of cut decreases, hence the chip removal rate is good due to which toll life increases. After some limit increasing side cutting angle will decrease tool life to increase in interaction of tool with work piece.
advertisement

10. What is the optimum value of side cutting edge in degrees for maximum tool life?
a) 20
b) 22
c) 25
d) 30
View Answer

Answer: d
Explanation: At 30 degree chip removal rate and strength of tool are optimum and hence tool life will be maximum.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.