Engineering Materials and Metallurgy Questions and Answers – Copper and its Alloys – 1

«
»

This set of Engineering Materials & Metallurgy Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Copper and its Alloys – 1”.

1. How much copper is present in deoxidized copper?
a) > 99.9%
b) > 99.85%
c) > 99.5%
d) > 99.35%
View Answer

Answer: b
Explanation: Deoxidized copper contains over 99.85% Cu, along with As, Fe, and Bi. It is mainly used to remove cuprous oxides and reduce porosity. Arsenic deoxidized copper and arsenic touch pitch copper contain over 99.5% and 99.35% copper respectively.
advertisement

2. High conductivity copper is used ______
a) In electrical engineering
b) To reduce porosity
c) To raise softening temperature
d) To manufacture semiconductor elements
View Answer

Answer: a
Explanation: High conductivity copper contains over 99.9% copper, less than 0.005% of both lead and iron, along with low oxygen content. This copper finds its applications in the field of electrical engineering as it is a great conductor of electricity.

3. Which copper grade is used to manufacture semiconductors and particle accelerator components?
a) High conductivity copper
b) Deoxidised copper
c) Oxygen-free copper
d) Arsenic deoxidized copper
View Answer

Answer: c
Explanation: Semiconductor and superconductor components require high chemical purity. Oxygen-free copper serves this purpose, as well as for high vacuum devices like particle accelerators. This copper is valued for its purity, rather than its electrical conductivity.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the melting point of Copper?
a) 419
b) 600
c) 1084
d) 2562
View Answer

Answer: c
Explanation: Copper is a soft and ductile material with good electrical and thermal conductivities. It’s melting point is 1084 and the boiling point is 2562.

5. Brass is an alloy of copper and ______
a) Zinc
b) Tin
c) Tin and zinc
d) Nickel
View Answer

Answer: a
Explanation: Brasses are alloys which are stronger than plain copper. They are primarily composed of copper and zinc, and may additionally contain tin, lead, aluminum etc. They can be used to cast molds, draw wires, roll sheets, and turned into tubes.
advertisement

6. α brasses contain ______ of zinc.
a) 0%
b) <=36%
c) >36%
d) 100%
View Answer

Answer: b
Explanation: Brasses are classified into two types depending on the amount of zinc contained in them. Brasses up to 36% zinc are known as brasses. They are relatively soft, ductile, and are easily cold worked. On the other hand, brasses with over 36% zinc are available in two different phases; they are stronger than brasses.

7. What is the appearance of copper?
a) Gold
b) Blue
c) Yellow-green
d) Red-orange
View Answer

Answer: d
Explanation: Pure copper generally appears in a reddish-orange color. It is a metal with a lustrous property. Brass, an alloy of copper, may appear red or white, depending on the amount of zinc.
advertisement

8. Addition of tellurium to copper results in ________
a) High strength
b) Decreased electrical conductivity
c) Increased machinability
d) No effect
View Answer

Answer: c
Explanation: When copper is added with tellurium, it gives good machinability. Beryllium, chromium, or 1-3% lead can be added to increase strength. Cadmium also increases strength but reduces electrical conductivity.

9. _______ is an alloy of copper and tin.
a) Brass
b) Bronze
c) Gunmetal
d) Cupro-nickel
View Answer

Answer: b
Explanation: Bronze is a high strength an alloy made of copper and tin. It has a better corrosion resistance compared to brasses.
advertisement

10. Yellow metal is more commonly known as ______
a) Cartridge brass
b) Naval brass
c) Admiralty brass
d) Muntz metal
View Answer

Answer: d
Explanation: Muntz metal is a brass alloy, which is otherwise also known as yellow metal. It consists of 60% copper and 40% zinc. They are commonly used for extruding rods and tubes, and for making condenser or heat exchanger plates.

11. Which brass alloy has high tensile strength and can be used for cast molding?
a) Manganese brass
b) Free cutting brass
c) Standard brass
d) Gilding metal
View Answer

Answer: a
Explanation: Manganese brass has a good tensile strength compared to other brass alloys. It is also known as high tensile brass. They can be hot worked, and are commonly used for making pump-rods, and marine castings.

12. Which brass alloy is used to make imitation jewelry and decorative work?
a) Standard brass
b) Admiralty brass
c) Free cutting brass
d) Gilding metal
View Answer

Answer: d
Explanation: Gilding metal, which is also known as commercial metal, is used for making coins, medals, artificial jewelry, and decorative work. It consists of 90% copper and 10% zinc. It is gold in appearance and had a good ductility.

13. Which brass alloy is suitable for high-speed machining?
a) Gilding metal
b) High tensile brass
c) Leaded brass
d) Muntz metal
View Answer

Answer: c
Explanation: Leaded brass is used for high-speed machining due to its excellent strength and heat resistance. It contains 59% Cu, 39% Zn, and 2% Pb. It is also known as free cutting brass.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Materials & Metallurgy.

To practice all areas of Engineering Materials & Metallurgy, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.