Manufacturing Engineering Questions & Answers – Shaper Mechanism

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shaper Mechanism”.

1. Which of the following shaper machine cuts in return stroke?
a) Vertical shaper
b) Horizontal shaper
c) Draw cut shaper
d) Universal shaper
View Answer

Answer: c
Explanation: Draw cut shaper cuts in the return stroke. While in general cutting takes place in forward stroke.

advertisement

2. Slotted link of crank and slotted lever mechanism is also known as
a) Lever
b) Rocker
c) Crank
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As slotted arm does not make complete revolution during cutting, hence it is also known as rocker.

3. Slotted link of crank and slotted link mechanism is pivoted to
a) Fulcrum
b) Lever
c) Tool
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Slotted link is pivoted to fulcrum. Slotted arm does not make complete revolution during cutting.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Time of return stroke is ________ the time of forward stroke in crank and slotted link mechanism.
a) Less than
b) More than
c) Equal to
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: of return stroke is less than the time of forward stroke in crank and slotted link mechanism. It reduces the time of idle stroke.

5. In crank and slotted link mechanism, cutting angle is 220 degrees. What should be the return stroke angle?
a) 12
b) 90
c) 140
d) 360
View Answer

Answer: c
Explanation: Return stroke angle = 360 – cutting angle. Cutting takes place in forward stroke.
advertisement

6. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Inclination of slotted lever with vertical at extreme position in degrees is equal to
a) 25
b) 23.6
c) 28.3
d) 20
View Answer

Answer: b
Explanation: Use simple geometry in a triangle. Return stroke angle = 360 – cutting angle.

7. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Ratio of cutting stroke time to return stroke time will be
a) 5
b) 2.6
c) 1.7
d) 0
View Answer

Answer: c
Explanation: Ratio of cutting stroke time to return stroke time = (cutting angle/return angle).
advertisement

8. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Cutting angle in degrees is equal to
a) 47.2
b) 12.3
c) 56
d) 69.3
View Answer

Answer: a
Explanation: Use simple geometry in a triangle to find cutting angle.Return stroke angle = 360 – cutting angle.

9. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Return angle in degrees is equal to
a) 147.2
b) 112.3
c) 156
d) 132.8
View Answer

Answer: d
Explanation: Use simple geometry in a triangle to find cutting angle. Return stroke angle = 360 – cutting angle.
advertisement

10. In a crank and slotted lever mechanism, length of fixed link and crank is 250 mm and 100 mm respectively. Length of stroke in mm will be
a) 447.2
b) 312.3
c) 56
d) 360.3
View Answer

Answer: d
Explanation: Use simple geometry in a triangle to find cutting angle. Return stroke angle = 360 – cutting angle. Cutting angle = 47.2 degree.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.