Manufacturing Engineering Questions & Answers – Mechanical Properties

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Properties”.

1. Resistance of a material against any external force is termed as _______________
a) Stiffness
b) Malleability
c) Strength
d) Hardness
View Answer

Answer: c
Explanation: Strength is that mechanical property of a material by virtue of which it resists change in its dimension shape and any failure by application of any external force.
advertisement

2. The property of a material to resist any elastic deformation is termed as ____________
a) Stiffness
b) Hardness
c) Malleability
d) Strength
View Answer

Answer: a
Explanation: The ability of a material or shape to resist elastic deflection is termed as stiffness of that material.

3. Resistance developed by surface of any material is known as ____________
a) Strength
b) Hardness
c) Stiffness
d) Creep
View Answer

Answer: b
Explanation: Hardness is a surface property. Resistance developed by surface of any material is known as hardness.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Permanent deformation of material with respect to time due to constant load and variable temperature is termed as ____________
a) Elasticity
b) Isotropy
c) Hardness
d) Creep
View Answer

Answer: d
Explanation: Creep is time and temperature dependent phenomenon. With the passage of time and other environmental condition, material may lead to fracture point.

5. Material having same identical values a property in all directions can be termed as ____________
a) Creep
b) Anisotropy
c) Isotropy
d) Orthotropic
View Answer

Answer: c
Explanation: Isotropic materials have the same property in all directions. Crystalline substance is isotropic in nature.
Take Manufacturing Processes I Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Property by virtue of which material can absorb strain energy without plastic deformation is called ____________
a) Creep
b) Anisotropy
c) Resilience
d) Fatigue
View Answer

Answer: c
Explanation: Resilience is the strain energy absorbed of a material without undergoing a plastic deformation.

7. Which of the following hardness test uses steel ball as indenter?
a) Brinell hardness test
b) Rockwell C hardness test
c) Vickers hardness test
d) Rockwell B hardness test
View Answer

Answer: a
Explanation: Steel ball is used as indentor in Brinell hardness test.

advertisement

8. In which of the following test specimen is in the form of the simply supported beam?
a) Izod test
b) Rockwell hardness test
c) Charpy test
d) Brinell test
View Answer

Answer: c
Explanation: In the Charpy test a supported beam specimen is used.

9. In which of the following test specimen is in the form of cantilever beam?
a) Izod test
b) Rockwell hardness test
c) Charpy test
d) Brinell test
View Answer

Answer: a
Explanation: Izod test is like Charpy test, but the Izod geometry consists of a cantilever beam with the notch located on the same side as the impact point.
advertisement

10. The total number of scales used in Rockwell hardness test is?
a) 12
b) 14
c) 15
d) 16
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 15 scales used in Rockwell hardness test, which are being differentiated based on indenter used and the material sampled.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.