Manufacturing Engineering Questions & Answers – Gear Basics-2

«
»

This set of Manufacturing Science Question Bank focuses on “Gear Basics-2”

1. Which of the following is not a standard pressure angle in degree?
a) 20
b) 25
c) 14.5
d) 19
View Answer

Answer: d
Explanation: 19 degree is not a standard pressure angle.
advertisement

2. Distance between the points of contact of two mating teeth from the beginning of engagement to the end of engagement is known as
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Path of approach
d) Path of recess
View Answer

Answer: b
Explanation: Path of contact is the distance between the points of contact of two mating teeth from the beginning of engagement to the end of engagement.

3. Path of contact from the beginning of engagement to the pitch point is known as
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Path of approach
d) Path of recess
View Answer

Answer: c
Explanation: Path of approach is equal to path of contact from the beginning of the engagement to the pitch point.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Portion of path of contact from the pitch point to end of engagement is known as
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Path of approach
d) Path of recess
View Answer

Answer: d
Explanation: Path of recess is the portion of path of contact from the pitch point to end of the engagement.

5. Circumferential distance between points from the beginning to the end of engagement of two mating gear on pitch circle is known as
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Path of approach
d) Path of recess
View Answer

Answer: a
Explanation: Arc of contact is the circumferential distance between points from the beginning to the end of engagement of two mating gear on pitch circle.
advertisement

6. Portion of arc of contact from the beginning of the engagement to the pitch point is known as
a) Contact ratio
b) Angle of friction
c) Arc of recess
d) Arc of approach
View Answer

Answer: d
Explanation: Arc of approach is the portion of arc of contact from the beginning of the engagement to the pitch point.

7. Portion of arc of contact from the pitch point to the end of engagement is known as
a) Contact ratio
b) Angle of friction
c) Arc of recess
d) Arc of approach
View Answer

Answer: c
Explanation: Arc of recess is the portion of arc of contact from the pitch point to the end of the engagement.
advertisement

8. Angle subtended by arc of contact at the centre of pitch circle is known as
a) Contact ratio
b) Angle of action
c) Arc of recess
d) Arc of approach
View Answer

Answer: b
Explanation: Angle of action is the angle subtended by arc of contact at the centre of pitch circle.

9. Number of teeth in contact is given by
a) Arc of contact
b) Path of contact
c) Contact ratio
d) Path of recess
View Answer

Answer: c
Explanation: Contact ratio is the number of teeth in contact of two mating gear.
advertisement

10. Contact ratio is given by
a) Angle of action/pitch angle
b) Angle of action*pitch angle
c) Angle of action-pitch angle
d) Angle of action +pitch angle
View Answer

Answer: a
Explanation: Contact ratio = Angle of action/pitch angle.

11. Which of the following is a standard pressure angle in degree?
a) 20
b) 21
c) 13.5
d) 19
View Answer

Answer: a
Explanation: 20 degree is a standard pressure angle.

12. Which of the following is a standard pressure angle in degree?
a) 24
b) 21
c) 14.5
d) 19
View Answer

Answer: c
Explanation: 14.5 degree is a standard pressure angle.

13. Which of the following is a standard pressure angle in degree?
a) 25
b) 21
c) 13.5
d) 19
View Answer

Answer: a
Explanation: 25 degree is a standard pressure angle.

14. Distance between the points of contact of two mating teeth from the beginning of engagement to the end of engagement is known as
a) Arc of contact
b) Contact length
c) Path of approach
d) Path of recess
View Answer

Answer: b
Explanation: Path of contact is the distance between the points of contact of two mating teeth from the beginning of engagement to the end of an engagement. Path of contact is also known as contact length.

15. For a given pair of mating gear, angle of action is 19 degree and pitch angle is 4 degree. Contact ratio is equal to
a) 3.20
b) 2.13
c) 4.75
d) 6.32
View Answer

Answer: c
Explanation: Contact ratio = Angle of action/pitch angle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice Manufacturing Science Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.