Manufacturing Engineering Questions & Answers – Other Unconventional Machining

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Other Unconventional Machining”.

1. Which of the following is an unconventional process of machining?
a) Milling
b) WJM
c) Drilling
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: WJM stands for water jet machining and it is an unconventional process of machining. Water jet machining process is more versatile and can be used for the metal as well as non metal.

advertisement

2. Water jet machining process can be used for
a) Conductors
b) Insulators
c) Metals
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: WJM stands for water jet machining and it is an unconventional process of machining. Water jet machining process is more versatile and can be used for the metal as well as non metal.

3. Which of the following is a conventional process of machining?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Water jet machining process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned are unconventional machining process. Water jet machining process is more versatile and can be used for the metal as well as non metal.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. For machining of plastic material which of the unconventional process can be used effectively?
a) Electro chemical machining
b) Electron beam machining
c) Water jet machining process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: WJM stands for water jet machining and it is an unconventional process of machining. Water jet machining process is more versatile and can be used for the metal as well as non metal.

5. Decrease in ratio of work hardness to tool hardness decreases material removal rate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Ratio of work hardness to tool hardness is inversely proportional to material removal rate.
advertisement

6. Decrease in viscosity of fluid used decreases material removal rate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Viscosity is inversely proportional to the material removal rate. With increase in viscosity, material removal rate decreases.

7. Material removal rate decreases with
a) Increase in amplitude
b) Decrease in grain size of abrasives
c) Increase in frequency
d) Increase in amplitude
View Answer

Answer: d
Explanation: Material removal rate in USM is proportional to a grain size of abrasives used. No residual stresses are left in ultrasonic machining.
advertisement

8. Which of the following is correct about USM?
a) Surface finish is bad
b) High cost
c) Not efficient for brittle material
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All of the mentioned are not correct about ultrasonic machining.

9. Which of the following is correct about USM?
a) Surface finish is bad
b) High cost
c) Not efficient for brittle material
d) No residual stress on work piece
View Answer

Answer: d
Explanation: No residual stresses are left in ultrasonic machining. Material removal rate in USM is proportional to grain size of abrasives used.
advertisement

10. Which of the following is not correct about USM?
a) Low cost
b) Process is very loud noise making
c) Good surface finish
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Ultrasonic machining is a very silent process. Material removal rate in USM is proportional to grain size of abrasives used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.