Manufacturing Engineering Questions & Answers – Magnetic Properties of Material

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Magnetic Properties of Material”.

1. Which of the following parameter is used to assess the magnetic ability of a material?
a) Magnetic flux density
b) Magnetization
c) Magnetic dipole moment
d) Susceptibility
View Answer

Answer: d
Explanation: Magnetic susceptibility is a measure to quantify the ability of a material to undergo magnetization in an applied magnetic field. It is the ratio of magnetization (M) to the applied magnetic field intensity (H).
advertisement

2. For a diamagnetic material, which of the following statement is correct?
a) Magnetic susceptibility < 0
b) Magnetic susceptibility > 0
c) Magnetic susceptibility = 0
d) Magnetic susceptibility = 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Diamagnetic materials are those which repel magnetic field and hence their magnetic susceptibility (χ) is negative.

3. For a diamagnetic material, which of the following statement is correct (μr = relative permeability)?
a) μr > 2
b) μr < 1
c) μr > 1
d) μr = 1
View Answer

Answer: b
Explanation: A diamagnetic material has a constant relative permeability (μr) slightly less than 1.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. For a paramagnetic material, which of the following statement is correct?
a) Magnetic susceptibility < 0
b) Magnetic susceptibility > 0
c) Magnetic susceptibility = 0
d) Magnetic susceptibility = -1
View Answer

Answer: b
Explanation: Magnetic susceptibility (χ) is very small positive quantity for a paramagnetic material.

5. For a paramagnetic material, which of the following statement is correct (μr = relative permeability)?
a) μr = 0
b) μr < 1
c) μr > 1
d) μr < 0
View Answer

Answer: c
Explanation: A paramagnetic material has a constant relative permeability (μr) slightly greater than 1.
advertisement

6. What is the curie temperature of iron (in kelvin scale)?
a) 2195 K
b) 495 K
c) 895 K
d) 1095 K
View Answer

Answer: d
Explanation: The curie temperature of iron is about 1095K. It changes its magnetic behaviour from ferromagnetic to paramagnetic.

7. With an increase in temperature, magnetic susceptibility of a ferromagnetic material ____________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) First increases and then decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic susceptibility of a ferromagnetic material decreases with increase in temeprature.
advertisement

8. With an increase in temperature, magnetic susceptibility of an anti-ferromagnetic material ____________
a) Increases
b) Decreases
c) First decreases and then increases
d) First increases and then decreases
View Answer

Answer: d
Explanation: Susceptibility of an anti-ferromagnetic material is first increases and then decreases with increase in temperature.

9. With an increase in the area of hysteresis curve, power loss will ___________
a) Increases
b) Decreases
c) First decreases and then increases
d) First increases and then decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Power loss is directly proportional to the area of hysteresis curve.
advertisement

10. Magnetic Bubbles are used as __________
a) Storage device
b) Strain gauge
c) Thermostat
d) Potentiometer
View Answer

Answer: a
Explanation: Magnetic bubbles are small magnetized areas used as storage devices (data bites). One good thing about magnetic bubbles are they do not disappear when power is turned off.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.