Manufacturing Engineering Questions & Answers – Gear Basics-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gear Basics-1”.

1. Thickness of tooth measured along the pitch circle is known as
a) Tooth thickness
b) Backlash
c) Face width
d) Top land
View Answer

Answer: a
Explanation: Tooth thickness is the thickness of tooth measured along the pitch circle.
advertisement

2. Difference between space width and to thickness of tooth along the pitch circle is known as
a) Tooth thickness
b) Backlash
c) Face width
d) Top land
View Answer

Answer: b
Explanation: Backlash is the Difference between space width and to thickness of tooth along the pitch circle.

3. Length of tooth parallel to gear axis is known as
a) Tooth thickness
b) Backlash
c) Face width
d) Top land
View Answer

Answer: c
Explanation: Face width is the length of tooth parallel to gear axis.
advertisement
advertisement

4. Top surface of tooth is known as
a) Tooth thickness
b) Backlash
c) Face width
d) Top land
View Answer

Answer: d
Explanation: Top land is the top surface of tooth.

5. Bottom surface of the tooth between two adjacent fillets is known as
a) Flank
b) Face
c) Bottom Land
d) Fillet
View Answer

Answer: c
Explanation: Bottom surface of the tooth between two adjacent fillets is known as bottom land.
advertisement

6. Surface of tooth between pitch circle and top land is known as
a) Flank
b) Face
c) Bottom Land
d) Fillet
View Answer

Answer: b
Explanation: Surface of tooth between pitch circle and top land is known as face.

7. Tooth surface between pitch circle and the bottom land including fillet is known as
a) Flank
b) Face
c) Bottom Land
d) Fillet
View Answer

Answer: a
Explanation: Tooth surface between pitch circle and the bottom land including fillet is known as flan.
advertisement

8. Curved portion of the tooth flank at the root circle is known as
a) Flank
b) Face
c) Bottom Land
d) Fillet
View Answer

Answer: d
Explanation: Curved portion is called fillet.

9. Force exerted by driving tooth on the driven tooth along the line of pitch point to the point of contact of two teeth is known as
a) Line of Action
b) Path of contact
c) Arc of contact
d) Angle of action
View Answer

Answer: a
Explanation: Force exerted by driving tooth on the driven tooth along the line of pitch point to the point of contact of two teeth is known as the line of action.
advertisement

10. Angle between the pressure line and the common tangent to the pitch circle is known as
a) Pressure angle
b) Path of contact angle
c) Arc of contact angle
d) Angle of action
View Answer

Answer: a
Explanation: Angle between the pressure line and the common tangent to the pitch circle is known as pressure angle.

11. Backlash of gear is given by
a) Space width – Tooth Thickness*2
b) Space width / Tooth Thickness
c) Space width – Tooth Thickness
d) Space width * Tooth Thickness
View Answer

Answer: c
Explanation: Backlash = Space width – Tooth Thickness.

12. Ratio of speed of the follower to the speed of driving gear is known as
a) Gear ratio
b) Module
c) Velocity ratio
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Velocity ratio is the Ratio of speed of the follower to the speed of driving gear.

13. Ratio of diameter of driving gear to the diameter of follower is known as
a) Gear ratio
b) Module
c) Velocity ratio
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Velocity ratio is the ratio of diameter of driving gear to the diameter of follower.

14. Ratio of number of teeth on driving gear to the number of teeth on follower is known as
a) Gear ratio
b) Module
c) Velocity ratio
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Velocity ratio is the ratio of number of teeth on driving gear to the number of teeth on follower.

15. Angle subtended by circular pitch at the centre of pitch circle is known as
a) Pitch angle
b) Addendum angle
c) Module angle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Pitch angle is the angle subtended by circular pitch at the centre of pitch circle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter