Manufacturing Engineering Questions & Answers – Heat Treatment

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heat Treatment”.

1. Which of the following is the hardest constituent of steel?
a) Ledeburite
b) Austenite
c) Bainite
d) Martensite
View Answer

Answer: d
Explanation: Martensite is the hardest constituent of steel. The primary reasons accounting for this could be, the internal strains within BCC iron due to the excess carbon presence and due to the plastic deformation of parent FCC iron (austenite) surrounding the martensitic plate. Rate of cooling and the amount of carbon percentage in steel are directly proportional to the amount of hardness achieved in martensitic transformation.
advertisement

2. Iron possesses BCC crystal structure up to (in degree centigrade)?
a) 1539
b) 768
c) 910
d) 1410
View Answer

Answer: b
Explanation: Pure iron possess either BCC or FCC crystal structure as its temperature is increased from room temperature to its melting point. At room temperature to 910oC, it is having BCC, between 910oC and 1410oC it is having face centered cubic, and from 1410oC to its melting point (1539oC) it returns to its BCC crystal structure.

3. Iron possesses BCC crystal structure above (in degree centigrade)?
a) 1539
b) 768
c) 910
d) 1410
View Answer

Answer: d
Explanation: From 1410oC to its melting point (1539oC) iron is having BCC crystal structure.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Iron possesses FCC crystal structure above (in degree centigrade)?
a) 1539
b) 768
c) 910
d) 1410
View Answer

Answer: c
Explanation: Between 910oC and 1410oC iron is having face centered cubic crystal structure.

5. Which of the following form of iron is magnetic in nature?
a) α
b) δ
c) γ
d) λ
View Answer

Answer: a
Explanation: The alpha form of iron is magnetic and stable at all temperatures below 910oC.
advertisement

6. For steel, which one of the following properties can be enhanced upon annealing?
a) Hardness
b) Toughness
c) Ductility
d) Resilience
View Answer

Answer: c
Explanation: A furnace cooling technique, annealing will enhance the ductility of steel, due to the formation of coarse pearlite.

7. In Annealing, cooling is done in which of the following medium?
a) Air
b) Water
c) Oil
d) Furnace
View Answer

Answer: d
Explanation: In annealing, after solutionising, material is used to furnace cool, means furnace is switched off and the steel sample inside is let cool down.
advertisement

8. In normalizing, cooling is done in which of the following medium?
a) Air
b) Water
c) Oil
d) Furnace
View Answer

Answer: a
Explanation: In normalizing, steel is heat treated above its critical temperature, solutionised, and then allowed to cool for a long time by keeping it in air. In steel, it forms fine pearlite, which imparts strength to steel.

9. Mild steel can be converted into high carbons steel by which of the following heat treatment process?
a) Annealing
b) Normalizing
c) Case hardening
d) Nitriding
View Answer

Answer: c
Explanation: Case hardening, also referred as carburizing increases carbon content of steel, thus, imparting hardness to steel.
advertisement

10. Upon annealing, eutectoid steel converts to which of the following?
a) Perlite
b) Cementite
c) Austenite
d) Martensite
View Answer

Answer: a
Explanation: Eutectoid steels upon annealing produces pearlite (coarse pearlite). Pearlite is an alternate lamellae of ferrite and cementite.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.