Manufacturing Engineering Questions & Answers – Cutting Tool Material-2

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cutting Tool Material-2”.

1. What is the percentage of carbon tungsten in T-series of high speed steel?
a) 20
b) 18
c) 16
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: 18% of tungsten is present in T-series of high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.
advertisement

2. What is the percentage of carbon chromium in T-series of high speed steel?
a) 0
b) 8
c) 6
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: 4% of chromium is present in T-series of high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

3. What is the percentage of vanadium in T-series of high speed steel?
a) 2
b) 1
c) 6
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: 1% of vanadium is present in T-series of high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the percentage of Molybdenum in M-series of high speed steel?
a) 12
b) 21
c) 16
d) 24
View Answer

Answer: b
Explanation: 21% of molybdenum is present in M-series of high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

5. M-series high speed steel has more efficiency than T-series high speed steel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: M series have more cutting efficiency than T series high speed steel. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.
advertisement

6. Presence of Chromium in T-series steel imparts
a) Hardness
b) Corrosion resistance
c) Abrasion resistance
d) Toughness
View Answer

Answer: b
Explanation: Chromium imparts corrosion and oxidation resistance to a material. It is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

7. Which of the following element is responsible for providing red hot hardness property to T-series high speed steel?
a) W
b) Cr
c) V
d) Mo
View Answer

Answer: a
Explanation: Tungsten imparts red hot hardness i.e. property to impart hardness at high temperature. HSS is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.
advertisement

8. If percentage of cobalt in Tungsten carbide tool increases, then the strength of the tool will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains Constant
d) First increase then decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: With an increase in the percentage of cobalt hardness decreases. HSS is used for cutting at low speeds rather than at high speed as its name implies but it cuts faster.

9. If percentage of cobalt in Tungsten carbide tool increases, then hardness of tool will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains Constant
d) First increase then decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: With an increase in the percentage of cobalt, hardness and strength decreases.

advertisement

10. If percentages of cobalt in Tungsten carbide tool increases, then wear resistance of tool will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains Constant
d) First increase then decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: With increase in the percentage of cobalt hardness, strength and wear resistance decreases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.