Manufacturing Engineering Questions & Answers – Introduction to Composites

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction To Composites”.

1. Composites can be classified based on ___________
a) matrix type
b) reinforcement constituent
c) matrix type & Reinforcement constituent
d) neither on matrix type nor on reinforcement constituent type
View Answer

Answer: c
Explanation: Composites cans be classified based on matrix types and reinforcement constituent types as shown below:
Composites cans classified based on matrix types & reinforcement constituent types
advertisement

2. Which of the following is not a laminar composite?
a) Bimetallic
b) Cladding
c) Paints
d) Wood
View Answer

Answer: d
Explanation: Wood is not a laminar composite. Bimetallic, cladding and paints are considered as laminar composites.

3. The composite constituents of both matrix and reinforcements are softer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Matrix constituents are generally softer whereas reinforced constituents provide hardness to the composites.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. In sandwich composites, which of the following material can be used for filling purpose?
a) Wood
b) Cement
c) Polymer
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Wood, cement, and polymer can be used to fill the gap in sandwich composites.

5. Which of the following have a greater impact on longitudinal strength of reinforced composites?
a) Fiber orientation
b) Fiber strength
c) Fiber length
d) Fiber diameter
View Answer

Answer: b
Explanation: Longitudinal strength of reinforced composites is directly proportional to its fiber strength.
advertisement

6. Which of the following may alter the mechanical properties of reinforced composites?
a) Constituent properties
b) Fiber length
c) Fiber orientation
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Constituent properties, fiber length etc affect the overall property of reinforced composites.

7. Which of the following property can be enhanced by reinforcing an aluminum alloy?
a) Density
b) Torsion resistance
c) Wear resistance
d) Strength
View Answer

Answer: c
Explanation: It is observed that for an aluminium alloy matrix composites when reinforced with ceramic particles, there is an increase in the wear resistance.

advertisement

8. Which of the following is the correct size range of dispersoids (in micrometres) in dispersion strengthened composites?
a) 0.0001-0.0009
b) 0.01-0.1
c) 0.1-1.0
d) 2.0-2.7
View Answer

Answer: b
Explanation: Dispersoids size varies from 0.01 micrometre to 0.1 micrometre. They are very small.

9. Which of the following is correct dimensional of flake composites?
a) 1-Dimensional
b) 2-Dimensional
c) 3-Dimensional
d) 4-Dimensional
View Answer

Answer: b
Explanation: Flake composites are two dimensional in nature and can be easily represented on a plane of the paper.
advertisement

10. Fire point of composite is high.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Composites have low fire and flash point, and this is one of the main drawbacks.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.