Manufacturing Engineering Questions & Answers – Cutting Fluid and Tool Temperature

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cutting Fluid and Tool Temperature”.

1. Primary deformation zone in metal cutting operation is located at:
a) Around shear plane
b) Tool chip interface
c) Tool work piece interface
d) Tool face
View Answer

Answer: a
Explanation: Primary deformation is the zone where maximum deformation occurs and occurs around the shear plane.
advertisement

2. Secondary deformation zone in metal cutting operation is located at:
a) Shear plane
b) Tool chip interface
c) Tool work piece interface
d) Tool face
View Answer

Answer: b
Explanation: Secondary deformation zone has medium level of deformation and generally occurs in tool chip interface.

3. Temperature rise in primary deformation zone is generally due to:
a) Plastic deformation of metal in shear zone
b) Friction between tool and chip
c) Rubbing action of tool piece with work piece
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Due to plastic deformation of metal during chip formation, there is a gradual rise in temperature.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Temperature rise in secondary deformation zone is generally due to:
a) Plastic deformation of metal in shear zone
b) Friction between tool and chip
c) Rubbing action of tool piece with work piece
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Temperature rises due to relative motion between chip and tool against some friction. Friction is responsible for the heat generation.

5. If heat transferred to the atmosphere is neglected, then the average amount of heat in % carried away by chips is nearly equal to:
a) 70
b) 15
c) 20
d) 96
View Answer

Answer: a
Explanation: About 70% of the heat is carried away by chips, if heat transferred to surrounding is neglected.

advertisement

6. If heat transferred to atmosphere is neglected, then the average amount of heat in % transferred to tool is nearly equal to:
a) 70
b) 15
c) 20
d) 96
View Answer

Answer: b
Explanation: About 15% of the total heat is transferred to tool, if heat transferred to the surrounding is neglected.

7. If heat transferred to atmosphere is neglected, then the average amount of heat in % transferred to work piece is nearly equal to:
a) 70
b) 15
c) 20
d) 96
View Answer

Answer: b
Explanation: About 15% of the total heat is transferred to work piece if heat transferred to the surrounding is neglected.

advertisement

8. By increasing cutting speed, amount of heat generated
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: With increase in cutting speed, friction increases and hence the amount of heat generated increases.

9. By increasing feed rate, amount of heat generated
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: With an increase in feed rate, friction time for generating heat decreases and hence the amount of heat generated increases.
advertisement

10. Amount of heat generated in shear plane is:
a) Directly proportional to shear angle
b) Inversely proportional to shear angle
c) Does not depend on shear angle
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: With an increase in shear angle amount of plastic deformation decreases and hence the amount of heat generated decreases.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.