Manufacturing Engineering Questions & Answers – Grinding Wheel-2

«
»

This set of Manufacturing Engineering Problems focuses on “Grinding Wheel-2”.

1. Which of the following range of numbers represents dense structure of abrasives?
a) 0-7
b) 8-10
c) 10-12
d) 12-16
View Answer

Answer: a
Explanation: 0 – 7 represents dense structures. It represents distance between the grain in grinding wheel.
advertisement

2. Which of the following range of numbers represents open structure of abrasives?
a) 0-3
b) 4-6
c) 8-16
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: 8 – 16 represents open structure. It represents distance between the grain in grinding wheel.

3. Which of the following represents the correct symbol of vertified bond in a specification of grinding wheel?
a) V
b) R
c) B
d) S
View Answer

Answer: a
Explanation: ‘V’ represents for vertified bond. Fifth place of ISO designation of grinding wheel represents type of bond.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following represents the correct symbol of rubber bond in a specification of grinding wheel?
a) V
b) R
c) B
d) S
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘R’ represents for rubber bond. Fifth place of ISO designation of grinding wheel represents type of bond.

5. Which of the following represents the correct symbol of Resin bond in a specification of grinding wheel?
a) V
b) R
c) B
d) S
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘B’ represents for resin bond. Fifth place of ISO designation of grinding wheel represents type of bond.
advertisement

6. Resin bond is also known
a) Vertified bond
b) Rubber bond
c) Silicate bond
d) Bakelite bond
View Answer

Answer: d
Explanation: Resin bond is also known as Bakelite bond and is represented by symbol ‘B’. Fifth place of ISO designation of grinding wheel represents type of bond.

7. Which of the following represents the correct symbol of Silicate bond in a specification of grinding wheel?
a) V
b) R
c) B
d) S
View Answer

Answer: d
Explanation: ‘S’ represents for Silicate bond. Fifth place of ISO designation of grinding wheel represents type of bond.
advertisement

8. Which of the following represents the correct symbol of Shellac bond in a specification of grinding wheel?
a) V
b) P
c) B
d) S
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘P’ represents for shellac bond. Fifth place of ISO designation of grinding wheel represents type of bond.

9. Which of the following represents the correct symbol of epoxy bond in a specification of grinding wheel?
a) V
b) R
c) P
d) S
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘P’ represents for epoxy bond. Fifth place of ISO designation of grinding wheel represents type of bond.
advertisement

10. Which of the following will be better to use for machining of hard work piece?
a) V-bond
b) R-bond
c) Both V and R bond
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Vertified bond grinding wheel is generally used for machining of hard work piece. Fifth place of ISO designation of grinding wheel represents type of bond.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice problems on all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.