Manufacturing Engineering Questions & Answers – Tool Geometery and Nomenclature-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Tool Geometery and Nomenclature-1”.

1. Angle between the rake face and plane perpendicular to rake face is known as:
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) End relief angle
d) Back rake angle
View Answer

Answer: a
Explanation: Side rake angle is the angle between the rake face and plane perpendicular to rake face.
advertisement

2. Angle between the rake face flank of tool and perpendicular line drawn from cutting point to base of tool is known as:
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) End relief angle
d) Back rake angle
View Answer

Answer: b
Explanation: Side relief angle is the angle between the flank of tool and perpendicular line drawn from cutting point to base of tool.

3. Angle between side cutting edge and axis of tool is known as:
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) Side cutting edge angle
d) Back rake angle
View Answer

Answer: c
Explanation: Side cutting angle is the angle between side cutting edge and axis of tool.
advertisement
advertisement

4. Angle between end cutting edge and axis of tool is known as:
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) End cutting edge angle
d) Back rake angle
View Answer

Answer: c
Explanation: End cutting angle is the angle between end cutting edge and axis of tool.

5. Angle between side cutting edge and end cutting edge in the top surface plane of tool.
a) Side rake angle
b) Side relief angle
c) Side cutting edge angle
d) Nose angle
View Answer

Answer: d
Explanation: Nose angle is the angle between side cutting edge and end cutting edge.
advertisement

6. With an increase in lip angle keeping side rake angle constant, strength of tool.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Thickness of tool tip increase with an increase in lip angle, hence the strength of tool increase.

7. For large positive back rake angle, tool will be
a) Weaker
b) Stronger
c) Smoother
d) Harder
View Answer

Answer: a
Explanation: With the increase in positive back rake angle, lip angle decreases and tool tip become thin.
advertisement

8. For large negative back rake angle, tool will be
a) Weaker
b) Stronger
c) Smoother
d) Harder
View Answer

Answer: b
Explanation: With an increase in negative back rake angle, lip angle increases and tool tip become thick and hence the strength of tool will increase.

9. Which of the following will give better chip flow?
a) Positive back rake angle tool
b) Negative back rake angle tool
c) Zero back rake angle tool
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: With positive back rake angle, lip angle decreases and space for chip flow increases and hence it will give better chip flow.
advertisement

10. Which of the following will give large friction during chip flow?
a) Positive back rake angle tool
b) Negative back rake angle tool
c) Zero back rake angle tool
d) Small lip angle tool
View Answer

Answer: b
Explanation: With negative back rake angle, lip angle increases and space for chip flow decreases due to which it offers large resistance to chip flow.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter