Manufacturing Engineering Questions & Answers – Machinability

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Machinability”.

1. The specific cutting energy used for establishing the machinability of the metal depends upon its
a) coefficient of friction
b) micro-structure
c) work hardening characteristics
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None
advertisement

2. For machining a mild steel workpiece using carbide tool, the maximum material will be removed at a temperature of
a) 500
b) 1000
c) 1750
d) 2750
View Answer

Answer: b
Explanation: None

3. For machining a mild steel workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
a) 5 m/min
b) 10 m/ min
c) 15 m/min
d) 30 m/min
View Answer

Answer: d
Explanation: For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is 22 m/min and for a mild steel is 30 m/min.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is
a) 10 m/min
b) 15 m/min
c) 22 m/min
d) 30 m/min
View Answer

Answer: c
Explanation: For machining a cast iron workpiece by a high speed steel tool, the average cutting speed is 22 m/min and for a mild steel is 30 m/min.

5. The machining of titanium is difficult due to
a) high thermal conductivity of titanium
b) chemical reaction between tool and work
c) low tool-chip contact area
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: None
advertisement

6. The factor considered for evaluation of maintainability is
a) cutting forces and power consumption
b) tool life
c) type of chips and shear angle
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None

7. In machining metals, chips break due to _____________ of work material.
a) toughness
b) ductility
c) elasticity
d) work hardening
View Answer

Answer: d
Explanation: None
advertisement

8. In machining metals, surface roughness is due to
a) feed marks or ridges left by the cutting tool
b) fragment of built up edge on the machined surface
c) cutting tool vibrations
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None

9. In machining soft materials, a tool with a negative relief angle is used
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None
advertisement

10. The tool material, for faster machining, should have
a) wear resistance
b) red hardness
c) toughness
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None
Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.