Manufacturing Engineering Questions & Answers – Foundries Foundry Automation

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Foundries and Foundry Automation”.

1. Which of the following furnaces, are used extensively in foundries and have such advantages as a high rate of melting?
a) Induction
b) Electric arc
c) Crucible
d) Vacuum arc
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric-arc furnaces, are used extensively in foundries and have such advantages as a high rate of melting (and thus high-production rate), much less pollution than other types of furnaces, and the ability to hold the molten metal for alloying purposes.
advertisement

2. Which of the following furnaces, are especially useful in smaller foundries?
a) Induction
b) Electric arc
c) Crucible
d) Vacuum arc
View Answer

Answer: a
Explanation: Induction furnaces, are especially useful in smaller foundries and produce smaller Composition-controlled melts.

3. Which of the following furnace consists of a crucible completely surrounded with a water-cooled copper coil?
a) coreless induction
b) electric arc
c) channel
d) vacuum arc
View Answer

Answer: a
Explanation: The coreless induction furnace consists of a crucible surrounded with a water-Cooled copper coil through which a high-frequency current pass. Because there is a strong electromagnetic stirring action during induction heating, this type of furnace has excellent mixing characteristics for alloying and adding a new charge of metal.
advertisement
advertisement

4. Which of the following furnaces uses a low-frequency current?
a) coreless induction
b) electric arc
c) channel
d) vacuum arc
View Answer

Answer: c
Explanation: The channel furnace, uses a low-frequency Current (as low as 60 Hz) and has a coil that surrounds only a small portion of the unit.

5. Channel furnaces are used in?
a) superheating
b) holding
c) duplexing
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Channel furnace are used in nonferrous foundries and are particularly suitable for (a) superheating (that is, heating above normal Casting temperature to improve fluidity), (b) holding (which makes it suitable for die-casting applications), and (c) duplexing (using two furnaces-for instance, melt the metal in one furnace and transfer it to another).
advertisement

6. Which of the following furnaces are heated with various fuels, such as commercial gases, fuel oil, and fossil fuel, as well as electricity?
a) Induction
b) Electric arc
c) Crucible
d) Vacuum arc
View Answer

Answer: c
Explanation: Crucible furnaces, which have been used extensively throughout history, are heated with various fuels, such as commercial gases, fuel oil, and fossil fuel, as well as electricity. Crucible furnaces may be stationary, tilting, or movable.

7. Which of the following furnaces are basically vertical, refractory-lined steel vessels charged with alternating layers of metal, coke, and flux?
a) Cupolas
b) Electric arc
c) Crucible
d) Vacuum arc
View Answer

Answer: a
Explanation: Cupolas are basically vertical, refractory-lined steel vessels charged with alternating layers of metal, coke, and flux. Although they require major investments and increasingly are being replaced by induction furnaces, cupolas operate continuously, have high melting rates, and produce large amounts of molten metal.
advertisement

8. Which of the following technique involves magnetic suspension of the molten metal?
a) Cupolas
b) Levitation melting
c) Crucible
d) Induction melting
View Answer

Answer: b
Explanation: Levitation melting involves magnetic suspension of the molten metal. An induction coil simultaneously heats a solid billet and stirs and confines the melt, thus eliminating the need for a crucible.

9. Which of the following is correct regarding “automation” in industry?
a) reduces the possibility of human error
b) minimizes labour cost
c) increases the production rate
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Automation minimizes labor, reduces the possibility of human error, increases the production rate, and attains higher quality levels.
advertisement

10. Industrial robots are used in foundry operations for ___________
a) cleaning
b) riser cutting
c) mold venting
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: Industrial robots are now used extensively in foundry operations, such as cleaning, riser cutting, mold venting, mold spraying, pouring, sorting, and inspection.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter