Manufacturing Engineering Questions & Answers – Cutting Tool Material-1

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cutting Tool Material-1”.

1. If a percentage of cobalt in Tungsten carbide tool increases, then toughness of tool will
a) Increase
b) Decrease
c) Remains Constant
d) First increase then decrease
View Answer

Answer: a
Explanation: With an increase in percentage of cobalt toughness increases. Carbides are very hard and have very good red hot hardness property and hence most suitable for machining of hard and brittle material.

advertisement

2. Which of the following tools is most suitable for very hard and brittle material?
a) HSS
b) Cast-cobalt alloy
c) Carbides
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Carbides are very hard and have very good red hot hardness property and hence most suitable for machining of hard and brittle material.

3. High speed steels are most suitable for
a) High Positive rake angle tools
b) High Negative rake angle tools
c) Zero Rake angle tools
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: HSS are very tough and fracture resistance and suitable for high positive rake angle tool. With an increase in percentage of cobalt toughness increases.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following tool material will offer lower friction and higher resistance to cracks and wear?
a) HSS
b) TiC
c) WC
d) TiCN
View Answer

Answer: d
Explanation: TiCN is a coated tool and hence offer very less friction and there is much low chance of wear in tool due to coating on tool.

5. Which of the following tool material will offer lower friction and higher resistance to cracks and wear?
a) HSS
b) TiC
c) Cast cobalt alloys
d) Coated tools
View Answer

Answer: d
Explanation: Coated tool offers very less friction and there is much low chance of wear in tool due to coating on tool.
advertisement

6. Which of the following material can be used for coating on tools?
a) HSS
b) TiCN
c) WC
d) cBN
View Answer

Answer: b
Explanation: TiCN can be used for coating of tool while, HSS, WC and cBN are tool materials. With the increase in percentage of cobalt toughness increases.

7. Cutting tool should maintain its hardness.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Life of cutting tool is ends when it looses its hardness. With increase in percentage of cobalt toughness increases.
advertisement

8. Thermal conductivity of cutting tool must be
a) High
b) Low
c) Very low
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: For faster removal of heat, cutting tool must have high thermal conductivity. Thermal conductivity of cutting tool must be high.

9. Hot hardness of cutting of cutting tool should be
a) Large
b) Small
c) Very small
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cutting tool must be able to withstand high temperature. Hot hardness of cutting of cutting tool should be large.
advertisement

10. Wearing resistance of cutting tool must be
a) High
b) Low
c) Very low
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cutting tool has high capability to resist wear. Wearing resistance of cutting tool must be high.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.