Manufacturing Engineering Questions & Answers – Powder Metallurgy Operations

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Powder Metallurgy Operation”.

1. Porous product can be effectively produced using powder metallurgy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Porosity is simply the empty space in the product material. The production of highly porous parts by powder metallurgy using suitable spacer materials is a well-established technique for titanium and stainless steel.
advertisement

2. What is the dimensional accuracy in powder metallurgy?
a) High
b) Medium
c) Low
d) Sometimes high and sometimes low
View Answer

Answer: a
Explanation: The powder metallurgy process yields net-shape, r near-net-shape parts, so that little or no machining is required to obtain a finished part in many cases. Thus, the process offers dimensional tolerances and mechanical properties compatible with many applications.

3. Wastage of material in powder metallurgy as scrap is ____________
a) large
b) small
c) depends on other factors
d) medium
View Answer

Answer: b
Explanation: Due to the fact that, powder metallurgy giving us near net shapes, thus less machining is required for final product, so less wastage of material as scrap.
advertisement
advertisement

4. Complex shape can be formed effectively using?
a) Powder metallurgy
b) Turning
c) Sand casting
d) Metal casting
View Answer

Answer: a
Explanation: Powder metallurgy allows us to create high-quality components, while near-net-shape dimensional control provides a high degree of control over the manufacturing process, facilitating the production of complex shapes.

5. In powder metallurgy, range of particle size (in microns) is?
a) 4 to 200
b) 0.300 to 0.003
c) 100 to 2000
d) 5000 to 6000
View Answer

Answer: a
Explanation: Range of particle size in powder to be used for powder metallurgy should vary from 4 microns to 200 microns. Powder metallurgy has small wastage of material.
advertisement

6. Process of forming metal powder by directing molten metal through an orifice after which it is break into small particle using high pressure fluid is known as?
a) Atomization
b) Reduction
c) Crushing
d) Electrolysis
View Answer

Answer: a
Explanation: The disintegration of a molten metal into particles by a rapidly moving gas or liquid stream or by other means is known as atomization.

7. Formation of metal powder to use in powder metallurgy by reducing some compound with CO or other molecules is known as?
a) Atomization
b) Reduction
c) Crushing
d) Electrolysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Reduction is the process of formation of metal powder to use in powder metallurgy by reducing some compound with CO or other reducing agents.
advertisement

8. Production of pure powder of iron and copper can be effectively done using?
a) Atomization
b) Reduction
c) Crushing
d) Electrolysis
View Answer

Answer: d
Explanation: Copper is the primary metal produced by electrolysis, but iron, chromium, and magnesium powders are also produced this way. Due to its associated high energy costs, electrolysis is generally limited to high-value powders such as high-conductivity copper powders.

9. Powder of various and non-ferrous material which becomes brittle on heating, can be formed using?
a) Atomization
b) Reduction
c) Crushing
d) Electrolysis
View Answer

Answer: c
Explanation: Ferrous and non-ferrous metals are heated first, and when they become brittle, they are crushed. If copper is heated to red heat and cooled slowly it becomes brittle.
advertisement

10. Sintering is done to _____________
a) increase final strength
b) decrease final strength
c) initially increase and then to decrease the strength
d) initially decrease and then to increase the strength
View Answer

Answer: a
Explanation: Sintering is a heat treatment commonly used to increase the strength and structural integrity of a material. Powder metallurgy use sintering to convert metal powders to end-use parts.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter