Manufacturing Engineering Questions & Answers – Drilling

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drilling “.

1. Producing circular hole in a solid metal by means of revolving tool is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter boring
View Answer

Answer: a
Explanation: Drilling is defined as production of generally circular hole by using a revolving tool.
advertisement

2. Operation of finishing previously drilled hole in order to bring it to accurate size and have good surface finish is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter boring
View Answer

Answer: b
Explanation: Reaming is a finishing operation of drilled hole. It is done to improve surface finish of drilled hole.

3. Process of enlarging the hole size and enhancing its surface finish is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter boring
View Answer

Answer: c
Explanation: Once the hole is drilled by using drilling operation, later the diameter of hole can be increased by using boring operation.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Process of enlarging only a small part of hole is also known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter boring
View Answer

Answer: d
Explanation: Once the hole is drilled by using drilling operation, later the diameter of some part of hole can be increased by using counter boring operation.

5. Operation of enlarging the end of the hole to give conical shape at end is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Counter sinking
View Answer

Answer: d
Explanation: Once the hole is drilled by using drilling operation, later the ends of hole can be machined into conical shape for proper adjustment of washer or other machine parts by using Counter sinking operation.
Take Manufacturing Processes I Practice Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. Operation used to form internal threads is known as
a) Drilling
b) Reaming
c) Boring
d) Tapping
View Answer

Answer: d
Explanation: Tapping is the process of forming internal threads by means of tool called tap.

7. If ‘D’ is hole diameter, then general value for a compulsory approach for through hole can be taken as
a) 0.3*D
b) 0.1*D
c) 0.5*D
d) 0.8*D
View Answer

Answer: c
Explanation: For through hole, X = 0.5*D.
advertisement

8. If ‘D’ is hole diameter, then general value for a compulsory approach for blind hole can be taken as
a) 0.3*D
b) 0.1*D
c) 0.5*D
d) 0.8*D
View Answer

Answer: a
Explanation: For through hole, X = 0.3*D.

9. If 20mm hole is needed to be drilled using a drill having semi point angle of 15 degrees. Value of compulsory approach in mm is
a) 37.2
b) 45.3
c) 87.1
d) 13.3
View Answer

Answer: a
Explanation: X = (D/2)/ (tan (semi point angle)).
advertisement

10. If 20mm hole is needed to be drilled using a drill having point angle of 15 degrees. Value of compulsory approach in mm is
a) 37.2
b) 45.3
c) 75.95
d) 13.3
View Answer

Answer: c
Explanation: X = (D/2)/ (tan (semi point angle)). Semi point angle = point angle/2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.