Manufacturing Engineering Questions & Answers – Milling Cutters

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Milling Cutters”.

1. Which of the following milling cutters have teeth only on their periphery?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters
View Answer

Answer: a
Explanation: Plain milling cutters have teeth only on their periphery.
advertisement

2. Which of the following milling cutters have teeth on their periphery as well as on their one side or both the side?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters
View Answer

Answer: b
Explanation: Side milling cutters have teeth on their periphery as well as on their one side or both the side. They can cut from both the sides.

3. Which of the following milling cutters have teeth on their periphery as well as on their end?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters
View Answer

Answer: c
Explanation: End milling cutters have teeth on their periphery as well as on their end. They are used in end milling or periphery milling.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following milling cutters have teeth on their periphery as well as on their end face?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters
View Answer

Answer: d
Explanation: Face milling cutters have teeth on their periphery as well as on their end face. They are used in face milling operations.

5. In face milling cutters, maximum cutting is done by the teeth on the periphery.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum cutting in face milling cutter is generally done by the teeth on its periphery.
advertisement

6. In face milling cutters, teeth on end face perform a type of finishing operation during cutting.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Maximum cutting in face milling cutter is generally done by the teeth on its periphery and teeth on end face generally perform finishing the operation.

7. Which of the following milling cutters can be used for cutting thin slots or for parting off operations?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Metal slitting cutters
View Answer

Answer: d
Explanation: Metal slitting cutters can be used for cutting thin slots or for parting off operations.
advertisement

8. Which of the following milling cutters can be used for formation of V-grooves?
a) Angle milling cutters
b) Form milling cutters
c) Gear cutters
d) Woodruff-key cutter
View Answer

Answer: a
Explanation: As V is an angular shape, angle milling cutters can be used for the formation of V-grooves.

9. Woodruff Key milling cutter is a type of
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters
View Answer

Answer: c
Explanation: Woodruff Key milling cutter is a small type of End milling cutters. These are special types of cutters.
advertisement

10. Which of the following milling cutter is capable of removable of large material with very small power consumption?
a) Plain milling cutters
b) Side milling cutters
c) End milling cutters
d) Face milling cutters
View Answer

Answer: a
Explanation: Plain milling cutters have low power consumption but high material removal rate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.