Manufacturing Engineering Questions & Answers – Cutting Mechanics

«
»

This set of Manufacturing Engineering test focuses on “Cutting Mechanics”.

1. In the orthogonal cutting of metals _________
a) the cutting edge of the tool is perpendicular to the direction of tool travel
b) the cutting forces occur in one direction only
c) the cutting edge is wider than the depth of cut
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In orthogonal cutting of metals, the cutting edge of the tool is perpendicular to the direction of tool travel. The cutting edge clears the width of the workpiece on either ends.
advertisement

2. In oblique cutting of the metals, the cutting edge of the tool is
a) perpendicular to the workpiece
b) perpendicular to the direction of tool travel
c) parallel to the direction of tool travel
d) inclined at an angle less than 900 to the direction of tool travel
View Answer

Answer: d
Explanation: The chip flows on the tool face at an angle of less than 900 with the normal on the cutting edge.

3. Discontinuous chips are formed during machining of
a) brittle metals
b) ductile metals
c) hard metals
d) soft metals
View Answer

Answer: a
Explanation: Discontinuous chips are formed during machining of brittle metals while continuous chips are formed during machining of ductile materials.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The ductile materials, during machining, produces
a) continuous chips
b) discontinuous chips
c) continuous chips with built up edge
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Discontinuous chips are formed during machining of brittle metals while continuous chips are formed during machining of ductile materials.

5. Continuous chips with built up edge are formed during machining of
a) brittle metals
b) ductile metals
c) hard metals
d) soft metals
View Answer

Answer: b
Explanation: Discontinuous chips are formed during machining of brittle metals while continuous chips with built up edge are formed during machining of ductile materials at low cutting speed.
advertisement

6. The factor responsible for the formation of discontinuous chips is
a) low cutting speed and large rake angle
b) low cutting speed and small rake angle
c) high cutting speed and large rake angle
d) high cutting speed and small rake angle
View Answer

Answer: b
Explanation: The low cutting speed and small rake angle of the tool are responsible for the formation of discontinuous chips while high cutting speed and large rake angle of the tool will result in the formation of continuous chips.

7. The high cutting speed and large rake angle of the tool will result in the formation of
a) continuous chips
b) discontinuous chips
c) continuous chips with built up edge
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: The low cutting speed and small rake angle of the tool are responsible for the formation of discontinuous chips while high cutting speed and large rake angle of the tool will result in the formation of continuous chips.
advertisement

8. A built-up-edge is formed while machining __________
a) ductile materials at high speed
b) ductile materials at low speed
c) brittle materials at high speed
d) brittle materials at low speed
View Answer

Answer: b
Explanation: When machining ductile materials, conditions of high local temperature and extreme pressure in the cutting zone and also high friction in the tool chip interface, may cause the work material to adhere or weld to the cutting edge of the tool forming the built-up edge. Low-cutting speed contributes to the formation of the built-up edge. Increasing the cutting speed, increasing the rake angle and using a cutting fluid contribute to the reduction or elimination of built-up edge.

9. The continuous chips are in the form of long coils having the same thickness throughout.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: None
advertisement

10. In oblique cutting system, the maximum chip thickness
a) occurs at the middle
b) may not occur at the middle
c) depends upon the material of the tool
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: In orthogonal cutting, maximum chip thickness occurs at the middle but in oblique cutting, the maximum chip thickness may not occur at the middle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering for various tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.