Manufacturing Engineering Questions & Answers – Manufacturing Process Automation

«
»

This set of Manufacturing Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Automation Of Manufacturing Process”.

1. Wrist motion of y involves
a) right to left rotation of the object
b) up and down rotation of the object
c) twisting of the object about the arm axis
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Wrist motion always follows right hand rule.
advertisement

2. Robots are specified by
a) pay load
b) dimension of work envelope
c) degree of freedom
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

3. Hydraulic drives are used for a robot when
a) high torque is required
b) high power is required
c) rapid motion of robot arm
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: None.
advertisement
advertisement

4. The following type of robot is most suitable for pick and place operations
a) rectangular
b) cylindrical
c) spherical
d) jointed arm type
View Answer

Answer: a
Explanation: The fixed-sequence robot, also called a pick-and-place robot, is programmed for a specific sequence of operations. Its movements are from point to point, and the cycle is repeated continuously.

5. A computer program that contains expertise in a particular domain is called an
a) automatic processor
b) intelligent planner
c) expert system processor
d) operations symbolizer
View Answer

Answer: c
Explanation: None.
advertisement

6. The knowledge base of an expert system includes both facts and
a) theories
b) heuristics
c) algorithms
d) analysis
View Answer

Answer: b
Explanation: Heuristics is any approach to problem solving, learning, or discovery that employs a practical methodology not guaranteed to be optimal or perfect, but sufficient for the immediate goals.

7. A robot’s arm is also known as its
a) actuator
b) end effector
c) manipulator
d) servomechanism
View Answer

Answer: c
Explanation: The manipulator is a mechanical unit that provides motions (trajectories) similar to those of a human arm and hand.
advertisement

8. Which type of actuator generates a good deal of power but tends to be messy?
a) electric
b) hydraulic
c) pneumatic
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

9. If a robot can alter its own trajectory in response to external conditions, it is considered to be
a) intelligent
b) mobile
c) non servo
d) open loop
View Answer

Answer: a
Explanation: The intelligent robot, also called a sensory robot, is capable of performing some of the functions and tasks carried out by humans. It is equipped with a variety of sensors with visual (computer vision) and tactile capabilities.
advertisement

10. Programming a robot by physically moving it through the trajectory you want it to follow is called
a) contact sensing control
b) continuous path control
c) pick and place control
d) robot vision control
View Answer

Answer: b
Explanation: None.

11. Reasoning from a goal state towards an initial state is called
a) backward chaining
b) bidirectional
c) breadth first
d) heuristic
View Answer

Answer: a
Explanation: Heuristics is any approach to problem solving, learning, or discovery that employs a practical methodology not guaranteed to be optimal or perfect, but sufficient for the immediate goals.

12. Which device is mostly associated with automation?
a) flexible manufacturing
b) robots
c) computer graphics workstation
d) NC machine
View Answer

Answer: b
Explanation: Only robots are associated with automation.

13. Choose the basic element for an automated machine tool
a) logic
b) NC tape programming
c) software
d) workstation
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

14. Choose the robot component from the following
a) micro computer
b) coaxial cable
c) arm
d) software
View Answer

Answer: c
Explanation: Arm is the major component of a robot.

15. A configuration for a robot is
a) octagonal
b) oblong
c) square
d) spherical
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Manufacturing Engineering.

To practice all areas of Manufacturing Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.